Még drágábban adják a lakásod

Az OTP Jelzálogbank Budapesti Újlakás Értéktérképe határozott fejlődésről ad hírt: több mint 5%-kal nőtt az átadott újépítésű lakások száma.

Felülteljesítő 2022

Az év első hat hónapjában a fővárosban 3020 újépítésű társasházi lakást adtak át, ami több mint 5 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakához képest, a trend várhatóan nem törik meg az év második felében sem az OTP Ingatlanpont szerint.

A rendelkezésre álló projektinformációk alapján további 3940 lakás átadása várható az év végéig, így idén csaknem 7000 ingatlannal bővülhet a fővárosi ingatlanállomány, amely csaknem harmadával több, mint a 2021-ben átadott lakások száma.

Az idei első félévben a legtöbb, 1050 újlakást a főváros XIII. kerületében adták át (csaknem minden harmadik lakást), ezt követi a IX. kerület 12%-os részesedéssel.

Mi kedvez az újlakás piacnak?

Az öt százalékos lakásáfa már nemcsak az idei év, hanem a 2024 végéig megszerzett építési engedélyek esetében is érvényesíthető, emellett a Babaváró hitel, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint a csok-hitel kamattámogatása is elérhető lesz még jövőre.

Az OTP Ingatlanpont szerint ez jó hír az újlakás-piac szereplőinek, különösen a beruházói-fejlesztői oldal képviselőinek, akik az elmúlt félévben az elszálló anyagköltségek, a növekvő infláció és a szomszédban dúló háború miatt egyre óvatosabbá váltak. Nekik a meghosszabbított határidővel nem kell kapkodniuk az energetikai szabályok miatt is időigényesebb építési engedélyeztetési folyamat miatt.

A támogatások meghosszabbításának az újlakás-piac keresleti és kínálati oldala egyaránt haszonélvezője - bár a pozitív hatást vevői oldalon a magas kamatok erősen ellensúlyozzák, ráadásul minden jel szerint az új építésű ingatlanok árnövekedése is legfeljebb csak mérséklődhet a jövőben.

Nem lesz árcsökkenés

A növekvő telek- és építőanyagárak, a szakemberhiány és az ezek miatt egyre nehezebben tartható kivitelezési határidők következtében ugyanis árcsökkenés csak a beruházók hozamának kárára lehetséges.

A jelenlegi inflációs környezet az új lakásokat hosszú távú befektetési lehetőségként értékeli fel, és erre erősítenek rá az új ingatlanok kedvező energetikai besorolásával, modern gépészetével és minőségi szigetelésével együtt járó alacsonyabb rezsiköltségek is.

Felzárkózóban a fővárosi külsőbb kerületek

Bár a legnépszerűbbek továbbra is a VIII., IX., XI., és XIII. kerületek, nem panaszkodhanak a XV., XVI., XVII., XVIII., és a XIX. kerület lakói sem.

Idén a XVI. kerületben 240, a XVIII. kerületben 150, a XIX. és a XXIII. kerületben egyaránt 90-90 újlakás épült.

Lassan a peremkerületek is megfizethetetlenek lesznek

Pest külvárosai hagyományosan az olcsóbb árkategóriába tartoznak, de a közeljövőben számítani kell arra, hogy már ezeken a helyeken is egyre kevésbé lesz lehetőség 1 millió Ft/m2-ár alatt vásárolni.

Forrás: MTI