Minimálisan csökkentek a lakásárak Budapesten tavaly év végére

Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára már mindenütt meghaladta az 1 millió forintot Budapesten.

Minimális mértékben ugyan, de 2023 végére olcsóbbak lettek az új építésű lakások Budapesten az előző negyedévhez képest - közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő adatai szerint 0,2 százalékkal csökkentek az árak 2023 utolsó 3 hónapjában az előző negyedévhez képest, éves összevetésben ugyanakkor 3,3 százalékkal emelkedtek, bár ez is alacsonyabb, mint az eddigi áremelkedések.

Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára már mindenütt meghaladta az 1 millió forintot Budapesten, az átlag 1,605 millió forint - írták.

A közlemény szerint a kerületek közötti különbség jelentős, a legdrágábbak majdnem háromszorosan haladják meg a legolcsóbbak átlagát. A listát továbbra is a belváros vezeti, de a II. kerület is meghaladja a 3 millió forintos szintet, a XII. kerület pedig majdnem elérte azt.

A legolcsóbb a XXIII. kerület, de a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben sem haladja meg jelentősen a négyzetméterenkénti átlag az 1 millió forintot.

Az Otthon Centrum januári felmérése szerint Budapesten 337 beruházás keretében 24,8 ezer lakás épül, ez 9,1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben. A legtöbb projekt továbbra is a XIII. kerületben fut, a második helyet a III. kerület vette át a XI. kerülettől. Az elkezdett, de még meg nem hirdetett lakások aránya folyamatosan nő, vagyis úgy tűnik, az ingatlanfejlesztők inkább kivárnak az értékesítéssel - tették hozzá.

MTI