Hajsza az 5%-os, kedvezményes áfáért

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pörög a fővárosi újlakás piac. Mindenki engedélyeztetni akarja idén az új lakásokat, hogy beleessenek a kedvezményes áfás kategóriába.

Nem mindegy, mennyibe kerül

És az ár nem csak a vevőknek nem közömbös, hanem az építtetőknek sem. Minél kisebb a költség, annál nagyobb a nyereség, és ennek jegyében idén várhatóan országszerte rá fognak kapcsolni az újlakás piacon az építtetők. Az 5%-os ÁFA több millió forintos spórolást jelenthet, amit 2026. december 31-ig lehet érvényesíteni olyan lakásokra, melyek engedélye még idén kapott jóváhagyást.

Egyre több, egyre nagyobb

Nem túl meglepő, hogy az építtetők egyre bátrabbak: 2021-ben már 41 nagy beruházás indult be - 25 ezek közül 100 lakásos.

Nem sok lakás árul petrezselymet

Budapesten összesen 550 kész újépítésű lakás árválkodik tulajdonos nélkül, és az építés alatt lévőkből is csak 5500 vár még a gazdájára - utóbbiak ötöde a 13. kerületben található.

A 2024-ben átadásra kerülő lakások átlagos m2-ára 1,2 millió Ft, ami az idő és az építkezés előrehaladtával egész biztosan csak nőni fog

Még mindig az állami támogatások...

Nem meglepő módon a keresletet az állami támogatások alaposan felturbózták: 2021-ben 8400 társasházi lakás talált gazdára.

Három kerület adta a 2021-es teljes forgalom 60%-át:

  • A 13. kerület vitte a pálmát, hiszen a lakások harmada innen került ki.
  • A 11. kerület a lakások hatodát termelte ki, míg a
  • 9. kerület nagyjából a tizedét.

A CSOK-ról, a Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről minden információt megtalál cikkjeinkben.

Ha Ön is élni szeretne az állami támogatásokkal, gyorsan kell lépnie - keresse meg most álmai ingatlanát!

Forrás: MTI