Két új irodaházzal bővült a budapesti irodaállomány a harmadik negyedévben

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték.

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 13 460 négyzetméterrel bővült az idei harmadik negyedévben; a teljes budapesti modern irodaállomány csaknem eléri a 4 millió 345 ezer négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) hétfőn az MTI-vel.

Az összegzés szerint a harmadik negyedévben egy belvárosi irodaház 3755 négyzetméter összterülettel kikerült az irodaállományból, mert a jövőben nem irodaként hasznosítják.

A bruttó kereslet 136 700 négyzetmétert tett ki a harmadik negyedévben, ami negyedéves összehasonlításban 14, éves összevetésben pedig 35 százalékos növekedés. A teljes keresleten belül az új szerződések képviselték a legnagyobb arányt 49 százalékkal. A szerződéshosszabbítások a bérbeadások 45 százalékát adták, míg a bővülések és az előbérleti szerződések részaránya 3-3 százalékot ért el.

A kihasználatlansági ráta elérte a 13,2 százalékot a harmadik negyedévben, az előző negyedévhez képest 0,6 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 2,2 százalékponttal emelkedett.

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 27 százalékát itt kötötték le.

A fórum összesen 157 bérleti szerződést regisztrált a harmadik negyedév során, ezek átlagos mérete 871 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 18 százalékkal nőtt a tranzakciók mérete. Négy szerződést kötöttek 5000 négyzetméternél nagyobb területre, amiből kettő hosszabbítás, kettő új szerződés volt.

MTI