Mégsem olyan csodás Budapest?

Nem csökken az agglomerációba kiköltözők aránya; sőt, újabb településeket vettek célba a Budapestről elvágyók.

Hiába a legmagasabb pontszám

Bár egy nemrég született felmérés szerint Budapest több szempontból is messze a legvonzóbb település Magyarországon, ennek ellenére nem csökken az agglomerációba kiköltözők aránya az OTP ingatlanpont felmérése szerint. Sőt, újabb településeket vettek célba a Budapestről elvágyók - ennek megfelelően Délegyháza, Nagytarcsa és Pilisjászfalu lakossága is ugrásszerűen megnőtt az elmúlt év során.

Nem mindegy, az agglomeráció melyik része

Bár az ingázás miatt kevésbé tűnhet vonzónak az agglomerációs lét, a hátrányokat messze ellentételezi az a tény, hogy egy viszonylag kicsi központi lakás árán egy élhető, jó eséllyel modernizált - azaz rezsi szempontból nem annyira hátrányos helyzetű - ingatlant birtokolhat bárki egy Budapesthez nem túl messze lévő kisebb településen.

A KSH adataiból kiderül, hogy majdnem 12500 fő költözött ki Budapestről egy kényelmesebb, élhetőbb környezet reményében az elmúlt egy év során.

Annak ellenére, hogy a főváros agglomerációjába 80 település tartozik, nagyon nem egyenletes a fővárosból kiköltözők eloszlása.

Meglepő módon még mindig nem a viszonylag olcsóbb, dél-agglomerációs területekre költöznek ki, hanem továbbra is az északkeleti agglomerációs övezet az, ami leginkább vonzza a kiköltözni vágyókat. Viszont most már más települések vannak az elvándorlók érdeklődésének a középpontjában, mert a régebben preferáltak annyira drágává váltak, hogy sokan már nem vállalták be az ottani árakat. (Természetesen ezek a települések továbbra is nagyon vonzóak, csak kevésbé megfizethetőek. Vélhetőleg ha csökkennek az árak, újra a beköltözők célpontjaivá válnának.)

A dobogósok

Ami viszont elgondolkodtató, hogy három település messze több betelepülőt mondhat magáénak, mint a többi.

A legfelkapottabb egyértelműen Délegyháza, ahol 5,6%-kal nőtt a lakosságszám; Nagytarcsán ez az arány 5,3%, Pilisjászfalun hasonló mértékben gyarapodott a lakosság, és csak Érden is 1500 fővel többen laknak most, mint egy évvel ezelőtt.

Tíz olyan kistelepülés is van, ami kiemelkedő népszerűségnek örvendett 2019 és 2021 között. Ezeken akár 20%-kal is megnőtt a lakosságszám ezalatt az igen rövid idő alatt. Ezek közé a települések közé tartozik Nagytarcsa, Szada, Erdőkertes, Mogyoród és Veresegyháza is.

Ami drága, az drága

Az agglomeráción belül is volt elvándorlás. Erre jó példa az eddig sztárolt Budaörs, Dunakeszi, Maglód, Pilisszentkereszt és Százhalombatta is, ahol majdnem egy százalékkal csökkent a lakosságszám. Vélhetően - többek között - a rendkívül gyorsan növekvő ingatlanáraknak tudható be a jelenség:

  1. Azok, akik - bár nagy, és jól élhető ingatlanhoz jutottak az elmúlt pár év során, de - elmulasztották az energetikai felújításokat időben megtenni, lehet, hogy kénytelen-kelletlen túladnak a nem is olyan régen beszerzett és felújított otthonukon. Az OTP Igatlanpont szakembere szerint van arra esély, hogy a drágább agglomerációs övezetekből is meginduljon emiatt a kiköltözési hullám, és majd ennek hatására olcsóbbá váljanak az ingatlanok... ez persze beköltözési hullámot generálna.
  2. Az elköltözés másik oka lehet az, ha egész egyszerűen - látva, mennyire felértékelődött a pár évvel ezelőtt még jóval olcsóbb ingatlan - dönthetnek úgy páran, hogy az otthonukra mint befektetésre tekintenek. Ebben az esetben most még jó áron megszabadulhatak tőle. Tehetik ezt annak érdekében, hogy szabad tőkéhez jussanak, olcsóbb környékre költözhessenek, illetve egy energetikailag megfelelőbb ingatlant vehessenek.

Forrás: vg.hu