18 millió euróból szépült meg

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Újra várja látogatóit a fővárosi Allee Bevásárlóközpont, ami nagyjából 18 millió euróból lett korszerűbb és szebb.

Két év kellett hozzá

Befejeződött a XI. kerületben található Allee Bevásárlóközpont csaknem 18 millió euróba kerülő felújítása, amelyet a központ üzemeltetője, a Multi Corporation önerőből finanszírozott. Az Allianz Real Estate és a CBRE IM által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee korszerűsítése 2020-ban kezdődött, és a munkálatok a koronavírus-járvány alatt sem szüneteltek. 

 Az Allee Bevásárlóközpont több mint 160 üzletnek, egy 13 termes multiplex mozinak, éttermeknek, irodáknak, és egy fitnesz teremnek biztosít helyet, a bevásárlóközpont felújított mélygarázsában 1200 parkolóhely van. A multifunkcionális komplexum látogatóinak száma meghaladja az évi 13 milliót.

Csökkent az energiafelhasználás

Az Allee közösségi tereiben a világítást energiahatékony LED-lámpákra cserélték, az üvegtetőn hőszigetelő fóliát helyeztek el, jelenleg pedig egy 710 négyzetméteres napelem park telepítése zajlik.

Energiatakarékossá tették a teljes légkondicionáló rendszert is, aminek hatására a létesítmény éves energiafogyasztása 1,8 millió kilowattórával, a szén-dioxid-kibocsátása pedig a becslések szerint mintegy 660 tonnával csökken.

Zöldítettek

Nőttek a zöld felületek is, példaként a bevásárlóközpont Kőrösy József sétány felőli bejárata mellett található, 17 méter magas, 65 négyzetméter felületű, élő, virágos és örökzöld növényekből épített növényfalat említették. Az innovatív zöld fal oxigént termel, megköti a szén-dioxidot, felfogja a port és környezetében jelentősen képes növelni a páratartalmat, ezzel hűti a levegőt.

Forrás: MTI