Döntse el: eladó, vagy sem?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Balla Ingatlan szerint még mindig nagyon sok eladó nem hajlandó reálisan árazni az ingatlanát.

Már nem szárnyal az ingatlanpiac

Már nyáron belassult az ingatlanárak növekedése. Erre csak rátesz egy lapáttal az energiaárak miatti bizonytalanság a nagy alapterületű ingatlanok esetében, amelyeknél még minimális árcsökkenést is tapasztalhattunk.

Azonban egyelőre egyáltalán nem általános az árak csökkenése, és a szakértők szerint nem is várható, hogy markáns nominális csökkenés jelentkezzen az ingatlanpiac egészében.

Már a külváros sem olcsó

Ugyan a Belvárosban egy év alatt nagyjából 20%-kal nőttek az ingatlanárak (a külvárosokban is egyre gyakoribb az 1 millió forintos négyzetméterár), a rezsi növekedése miatt megtorpant az elavult gépészettel bíró ingatlanok árnövekedése. Ezeknél az ingatlanoknál akár még jelentős csökkenésre is lehet számítani.

Természetesen az árcsökkenés csak akkor következhet be, ha a tulajdonosok hajlandóak szembesülni azzal, hogy hírül sincs annyi fizetőképes vevő a piacon, mint akár egy éve.

Márpedig ha több az eladó ingatlan, nagyobb a verseny, azaz az árszint már nem tartható olyan magasan, mint eddig. Ebből adódóan (is) az energetikailag elavult ingatlanok árából illene kb. 30%-ot engedni (vagy modernizálni az ingatlant az értékesítés előtt).

Még mindig sok a túlzottan optimista

Jól mutatja az eladók elbizakodottságát, hogy még most sem ritka az akár 15%-kal túlárazott ingatlan - viszont ezeknek az eladóknak nem szabad csodálkoznia, ha nem kel el az ingatlanuk.

A türelmes vevőké a jövő?

Nagymértékű árcsökkenés nem várható, legfeljebb tartós recesszió esetén - ami csak keveseknek lenne érdeke. Amire inkább számítani lehet, az az ingatlanárak nominális árának stagnálása, és ezzel egyidőben a reálárak lassú csökkenése.

Forrás: penzcentrum.hu