Egyre jobb biznisz a garázs

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg a magas rezsijű lakásokat várhatóan egyre nehezebb lesz kiadni, a garázstulajdonosok nyugodtan aludhatnak, hiszen garantáltan lesz bérlőjük.

Hiába az infláció és a rezsiemelés

Egyre több az autó az utakon, amiket használat után le is kell valahova rakni... Még a ritkábban lakott városrészekben is jól érzékelhető tendencia, hogy egyre több parkolóhelyre van szükség.

Nemrég írtunk arról, hogy egyszerűsítették a társasházi parkolóhelyek és garázsok értékesítését, ami a garázspiacnak jelentős lökést adott. Előtte is úgy tekintettek sokan a garázsokra, mint kitűnő befektetési célpontokra, de ez várhatóan a jövőben még hangsúlyosabbá fog válni, hiszen az értéküket nem befolyásolja annyira a rezsiemelés, és még a szükséges felújítási munkálatok sem olyan gyakoriak, mint egy lakás esetében. Az pedig végképp feléjük billenti a mérleg nyelvét, hogy a fent említettek mellett akár 6-8%-os éves hozamot is el lehet velük érni.

Drágább parkolni

A parkolási díjakat folyamatosan emelik, és az idősávokat is újradefiniálják, hogy minél több díjat szedhessenek be; Kőbánya, Zugló és Újbuda egyes körzeteiben is többfelé fizetős parkolás lép életbe szeptembertől.

A Belvárosban több helyen várható, hogy csak az ott lakóknak teszik megengedetté a parkolást, illetve korlátozzák a nem ott lakókét. Mindezek miatt az egyébként is nagya értékelt garázsok és mélygarázs beállóhelyek határozottan felértékelődnek - utóbbiak eddig is 6-7 millió Ft-ért keltek el.

Kintebb sem sokkal olcsóbb

A külső kerületekben sem olcsó sem egy garázs, sem egy társasházi beállóhely a maga 4-5 millió Ft-os árával, de még mindig jobb áron van, mint amit az újépítésű lakásokhoz számítanak fel, hiszen azok akár 5,5 millió Ft-ba is kerülhetnek.

Kapcsolt áru, alkunak helye nincs

Sokszor szabott áron, és kizárólag az újépítésű lakással együtt vehető meg a beállóhely, de azért vannak kivételek is - ilyenkor aki csak tud, kapva-kap az alkalmon, hogy egy jó helyen lévő garázsrészhez jusson, hiszen mindenki félti a gépkocsiját, így a tulajdonos garantáltan gyorsan talál az üres garázshoz bérlőt. Minél forgalmasabb közlekedési ponthoz van közel a garázs, annál jobb, hiszen az ingázóknak komoly problémát jelenthet a gépjárművük megfelelő tárolása napközben.

A méret is lényeg

Egy garázs mérete nagyban befolyásolja az árat, hiszen ha az autó mellé befér még egy rakat bedobozolt holmi, továbbá a biciklik, motorok, rollerek és még ki tudja mik, az hatalmas előnyt jelent a bérlő számára - emiatt a 12-13 m2-es garázsok jóval kapósabbak.

Várhatjuk a Mexikói úti parkolóházat

Elvileg fél év múlva készen lesznek a Mexikói úton az összesen 1500 személyautó férőhelyes P+R parkolóházak. Ezekre a legnagyobb szüksége azoknak lesz, akik a főváros északi agglomerációjából ingáznak, illetve azoknak, akik autóval érkeznek a Városligetbe.

Budapest nem is olyan drága

Az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbb vidéki nagyvárosban átlagosan 3-4 millió Ft egy garázs: Debrecenben 4-5, Miskolcon 4, Szegeden és Székesfehérváron 4,7 millió Ft.

Ön is szeretne garázst venni? Válogasson a garazs.hu kínálatából!

Forrás: mfor.hu