Egyre magasabb a bérleti díj

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fővárosban egyre jobban távolodnak egymástól a kínálati és a keresleti bérleti díjak, ami nagy eséllyel fogja fokozni az ingatlaneladások mértékét.

A tulajdonosok masszívan emelnek

Egy hónap leforgása alatt majdnem 5%-kal nőtt a budapesti albérletár: nagyjából 180 ezer Ft-ba kerül egy fővárosi bérlemény havi díja. Ez teljesen érthető a jelenlegi gazdasági helyzetben, azonban kicsit olyan, mintha a főbérlők megfeledkeznének arról az apró gondról, hogy a bérlők jó eséllyel nem tudnak többet fizetni. Az albérlőket ugyanúgy sújtja a gazdaság minden nyűge és baja, és még a rezsit is ki kell tudniuk gazdálkodni; nem csoda, ha alkudozásba bonyolódnak.

A bérlők nem akarnak többet fizetni

Szűk 170 ezer Ft az, amit a bérlők reálisnak tartanak, és hajlandóak kifizetni egyhavi bérletért. Igaz, egy ekkora összegnél sem kis dolog kifizetni többhavi foglalót, amit a bérbeadók egyre inkább elvárnak, akár negyedévre előre.

Talán csak a külföldről érkező egyetemi hallgatóknak nem okoz majd gondot zsebből kifizetni mind a kauciót, mind a havi 180 ezret (vagy akár még magasabb összeget), és persze a rezsit...

Mit tehetnek a főbérlők?

Az ingatlan tulajdonosok választhatnak: lenyelik a békát, és kisebb reálhozammal forgatják meg az ingatlanukat, vagy - kihasználva, hogy még pörög az ingatlanpiac - egyszerűen eladják az ingatlanukat. Ha az utóbbi mellett döntenek, azzal viszont még fentebb hajtják az albérletárakat - hiszen szűkülni fog a kínálat -, és a maradék főbérlő jár jól.