Patthelyzet van kialakulóban Csepelen és a déli-agglomerációban

Csepelen már megcsapta a változás szele az ingatlan tulajdonosokat: tavasszal már csak kiadni volt egy-két nap egy ingatlant, eladni már több hétbe telt.

Érezhető lassulás

Idén tavasszal már határozottan belassult az ingatlanpiac a Csepel-szigeten. Míg pár hónappal előtte akár 1-2 nap alatt is elkelt egy ingatlan, tavaszra az értékesítési idő már négy-öt hétre nőtt.

Patthelyzet Csepelen

Töretlen drágulás

Soroksáron gazdátlanul árválkodik több 61 m2-es, 62 milliós ikerház. Az ingatlanárak inflációkövetése, továbbá az egekbe szökő hitelkamatok még az új építésű lakásoktól is kezdik eltántorítani a vevőket annak ellenére, hogy idén június 30-ig még igényelhető a CSOK.

Inkább a használt ingatlanokat preferálják: 32-35 millió kifut egy 50 m2-es csepeli panellakást.

Szűkös kínálat

Sok eladó ingatlan azért nem cserél végül gazdát, mert az eladó fél saját részre nem talál megfelelő ingatlant az egyre szűkülő kínálat miatt.

Van még remény

Bár az ingatlanok árai folyamatosan emelkednek, az, aki nem esik bele a túlárazás csapdájába, csak rövid ideig kénytelen árulni az ingatlanát.

Alapvetően 30-40 millió forintos vételárban gondolkodnak a vevők mind Csepelen, mind a déli agglomerációban. Persze, az extrákkal bíró ingatlanok itt sem sokáig árulnak petrezselymet: simán kifizetik értük a bő 100 millió forintot.

A nem felújítandó a kapós továbbra is

A szakember- és alapanyaghiány miatt is feláras a költözhető állapotú ingatlan. Jó példa erre egy dunavarsányi 50 m2-es ikerház, aminek a fele akár 40 millió is lehet.

Az a családi ház, ami átlagos állapotú, 60-70 millióba kerül - az átlagos m2-ár tehát 400-600 ezer Ft -, a 30-40 milliós réteg rendszerint alapos felújításra szorul.

Szigetszentmiklós drágább

Mivel Szigetszentmiklóson még a kevésbé kedvelt részeken is 700-800 ezer Ft az újépítésű házak egyetlen m2-e, így nem meglepő, hogy eladni jóval komplikáltabb, mint kiadni ezeket az ingatlanokat. Meg is éri főbérlőnek lenni, hiszen nagyjából 250 ezer Ft egy családi ház havi bérleti díja.

Érezhető, hogy lassan, de biztosan egyre több lesz az eladó ingatlan a piacon, és egyre kevesebb a vevő már csak azért is, mert van, akinél már eleve akadályba ütközik a hitelfelvétel - viszont ezzel párhuzamosan újra feléled a kiadó ingatlanok piaca.

Forrás: napi.hu