Az új lakások csak drágábbak lesznek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kell aggódni amiatt, hogy nagyon esnének az ingatlanárak - az újak előreláthatólag minimum 10%-kal még emelkedni is fognak.

Miért kell több újépítésű lakás?

Magyarországon túl sok a leromlott állapotú, korszerűtlen épület - ezeknek az ára ebből adódóan alacsonyabb. Viszont akinek igényei vannak, és felújított, vagy új lakást szeretne venni, annak alig van választási lehetősége. És mivel a kínálat kicsi, a kereslet viszont folyamatosan nő, így ezeknek az ingatlanoknak az ára az utóbbi időben teljesen elszabadult, és várhatóan a jövőben is csak emelkedni fog: a szakemberek szerint akár bő 10%-kal.

Mit keresnek a vevők?

Alapvetően a 70 m2 feletti lakások a legfelkapottabbak. Most talán a 13. kerületben van a legnagyobb esély elcsípni egy megfelelő méretű újépítésű lakást, azonban jó szem előtt tartani, hogy több is az érdeklődő: hozzávetőlegesen 5%-kal több a vevőjelölt, mint tavaly, mind a 70 m2 feletti, mind a 140 m2 alatti lakások tekintetében.

Mik a további elvárások?

Az új lakásokhoz fokozott energetikai és esztétikai elvárások kötődnek, továbbá a többség szerint előnyt jelent az alábbiak megléte:

  • egynél több háló
  • központi hely
  • erkély vagy terasz

A befektetői réteg viszont továbbra is az egy-, illetve kétszobás lakásokat preferálja.

Forrás: portfolio.hu