Fogynak a lakást vásárlók?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első lakást vásárlók adják évek óta a hazai ingatlanpiac fő vásárlóerejét - azonban ez az erő most csökkenni látszik, ami aggodalomra adhat okot.

Az első lakás a legfontosabb

A jelenlegi ingatlanpiac számára a lakást vásárlókon belül is az első lakásba beruházó réteg az egyik legfontosabb, mivel az utóbbi időben leginkább ők adtak lendületet a piacnak.

Egyre fogynak

Idén január-márciusban csökkent az első lakást vásárlók aránya a Duna House felmérése szerint. 2021-hez képest 5%-kal kevesebben vettek első lakást: csupán 18%-át adták a vevőknek a fővárosban - még vidéken is magasabb volt ez az arány, ahol 21%-át adták az ingatlanvásárlóknak az első otthonosok. 

Jól járt, aki a kovid előtt mozdult

A többség 55 m2-es lakást vesz 38,3 millió Ft-ért - ez jóval több, mint a kovid előtti időszakban, amikor még elegendő volt 30,3 millió is. 

Nem véletlen nyerő az agglomeráció és a vidék budapesti szemmel, hiszen a fenti összegből a fővároson kívül már egy bő 80 m2-es otthont lehet vásárolni. Ennek ellenére vidéken is csökken az első lakást vásárlók aránya: 2019-2021-es 26%-os adathoz mérve Budapesten 8, vidéken 5%-os a csökkenés mértéke.

Forrás: MTI