Belassulóban az árak

2021-ben az agglomerációban több lakás épült, mint a fővárosban, ennek megfelelően az árak is az egekbe szöktek - ám végre lassulás tapasztalható.

2021 a rekordok éve

A fővárosban tavaly 5500, Pest megyében viszont 7700 lakás épült tavaly. Persze ennek megfelelően az árak is növekedtek - még a Balatont és Budát is lekörözte az agglomeráció.

Míg az országban tavaly egy átlagos ingatlan ára 14%-kal 21,8 millió Ft-ra nőtt 323 000 Ft/m2-árat produkálva, addig az agglomerációban 31%-kal 49,3 millió Ft-ra emelkedett. Összehasonlításképp: Budapesten az átlag ingatlanár 38,6 millió Ft.

Mi áll a drágulás hátterében?

A falusi CSOK egyértelmű árfelhajtó hatásán kívül persze... minden jel arra mutat, hogy a 31%-os ingatlanár-emelkedést a családi házak árában bekövetkezett változás generálta; országosan is bő 20%-kal nőtt a családi házak ára, de a fővárosi agglomerációban jóval többel: 41%-kal.

Széthúzás az agglomeráción belül

Mivel az agglomeráció elég sok települést foglal magába, így az árak növekedése nem volt egységes. A települések és főbb szektorhatárok az alábbi KSH-térképen jól láthatóak:

A budapesti agglomeráció 

Kelet vezet, vagy nyugat?

Egyértelműen a keleti szektor 34,6%-os drágulása viszi a pálmát, ha csak az árnövekedést vesszük alapul. De ennek ellenére a nyugati szektor 64,9 milliós átlagára még mindig győz ebben a párharcban.

Nagyban árnyalja a képet, hogy -bár a nyugati szektorban 638 000 Ft-ra nőtt a m2-ár- a keleti és a délkeleti szektorban tavaly csak az év első felében volt jelentős az emelkedés, és azóta jelentősen mérsékeltebb ütemben növekedtek az árak.

Forrás: portfolio.hu, KSH