Durran az ingatlanlufi?

budapest.ingatlan.hu // 2021.12.01
Lesz-e ingatlanlufi durranás Budapesten, vagy sem? A kérdés jogos, és nem is egyértelmű rá a válasz.

Sok a vészmadár

Bár sokan kongatják a vészharangot, és a 2008-ban bekövetkezett világszintű ingatlanlufi kidurranásától tartanak - a szakértők szerint ettől most nem kell tartani.

Durran az ingatlanlufi?

Ha igazán nagy veszély fenyegetne, akkor már a kínai ingatlanóriások összeomlásakor is világszerte problémák adódtak volna, ám szerencsére semmi jele annak, hogy Európában vagy akár az Egyesült Államokban megtorpanni készülne az ingatlanpiac - továbbra is kirobbanó formában van.

Nagyon úgy tűnik, hogy hazánkban a legkevésbé sem kell tartani az ingatlanpiac összeomlásától. Míg Magyarországon 6%-os a lakások reálárának növekedése, addig ez máshol - Moszkva, Stockholm, Sydney, Tokió, Vancouver - kétszámjegyű.

Európán belül hol lehet félni?

Sokkal több félnivalója van ebből a szempontból Európán belül Frankfurt, München, Zürich, Stockholm, Párizs és Amszterdam lakosainak. Az UBS indexe szerint ezekben a nagyvárosokban nagyon túlértékeltek jelenleg az ingatlanok, így viszonylag nagy az esély egy ingatlanlufi kialakulására.

Amíg a nagyvárosok egyre több munkát képesek ajánlani lakóinak, addig nem kell tartani a piac összeomlásától. Mivel a fenti városok igen jelentősek gazdasági szempontból is, így ennek a veszélye kicsi.

Ha valaki Európában belül jó áron szeretne ingatlant vásárolni, annak most Varsóban érdemes körülnéznie, mivel oda még nem gyűrűzött be a drágulás.

Ha szeretne új, energiahatékony ingatlant, érdemes igénybe vennie a Zöld Hitel kölcsönt, és a 0%-os CSOK-ot, hogy minél kevesebb pénzért minél értékesebb ingatlanhoz jusson!

Forrás: UBS.com

Budapest.ingatlan.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó