Mennyibe kerül ma egy budapesti lakás?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagy az árkülönbség ma a budapesti lakások közt. Még most is lehet venni viszonylag olcsó lakást, de igazán a luxus árkategóriába tartozó lakások futottak fel.

A budapesti lakások ára túlnyomóan a 43-52 millió forintos tartományban található, viszont ha azt vesszük figyelembe, hogy a legolcsóbb és a publikusan legdrágább lakás közt félúton az 57,5 millió forintos árral találkozunk, akkor már felvonjuk a szemöldökünket.

Ez az ún. medián ár mutatja meg ugyanis, hogy milyen hatalmas különbség van a legolcsóbb, és a legdrágább lakások közt csak Budapesten területén belül. Pontosan a nagy szélsőségek miatt az átlagár jóval magasabb, mint a medián ár: 70 millió Ft. Valószínűleg ez az érték még magasabb lenne, ha nem titkolnák gondosan jónéhány eladó luxus lakás árát.

Mivel - mint korábban is írtuk - az új lakásokra vonatkozó állami támogatások miatt a nagyobb lakások m2-ára mostanában magasabb, mint a kis lakásoké, így az új lakások átlagos ára és medián ára közt már kisebb a különbség: míg az átlag m2-ár 1 015 916 forint, addig a medián ár 958 541 Ft/m2.

Jelenleg a legolcsóbb lakásokat a XIII., a XIX. és a XXIII. kerületben kereshetjük, illetve a X. kerület egyik lakóparkjának 265 m2-es terasszal rendelkező 138 m2-es lakása az, ami most nagyon kedvező áron találhat gazdát.

A most eladó, és publikus árral rendelkező budapesti lakások közt 26-nak 400 millió Ft feletti az ára - tavaly ilyenkor csupán 3 ebbe az árkategóriába tartozó lakás volt eladó Budapesten. A most eladó luxus lakások közt is kiemelkedő egy Kodály köröndi, 258 m2-es, teraszos lakás a maga nagyjából egy milliárd Ft-os árával.

A fenti adatok is azt mutatják, hogy aki pár évvel ezelőtt ingatlanba fektetett, és most értékesíti azt, az igen jól jár.

Forrás: Portolio.hu

Vagyonszerzési illeték kalkulátor