Egy év alatt 8 százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára Budapesten

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy év alatt 8 százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára Budapesten, és már csaknem eléri az 1,1 millió forintot.

Az ingatlanközvetítő hálózat hétfői közleménye szerint a tavalyi negyedik negyedévben a fővárosban 11,5 százalékkal kevesebb projekt volt a megvalósítás valamelyik szakaszában, mint 2019 utolsó negyedévében. Az épülő és tervezett lakások száma 2650-nel csökkent, ami 7,7 százalékos esés.

Tavaly az utolsó negyedévben 25 új projektet kezdtek el a befektetők, ami a 2019 negyedik negyedévében rögzített 51-hez képest 51 százalékos csökkenés.

A fővárosban 436 beruházás volt folyamatban tavaly decemberben, ez 31 700 lakás építését jelenti. A projektek 33,3 százaléka még csak tervként létezik, csak előregisztrálni lehet néhányra, de az építkezés nem kezdődött el.

A beruházók 6300 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 20 százaléka volt, megegyezik az egy évvel korábbi értékkel.

Angyalföld vezető pozíciója a beruházások számát tekintve évek óta megingathatatlan Budapesten, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben indult el. Itt 77 projekt van a megvalósítás különböző szakaszában, ez az összes fővárosi társasház-projekt 17,6 százaléka.

A beruházások száma alapján kiemelkedő Budán a XI. és a III. kerület, Pesten pedig a IX., a XIV. és a VIII. kerület. A legkevesebb lakás a XXI. és a XXIII. kerületben épül.

Az új építésű lakások fajlagos átlagára négyzetméterenként 1 millió 73 ezer forint volt, 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de az elhelyezkedéstől és az ingatlan adottságaitól függően jelentősek a különbségek.

A legmagasabb fajlagos átlagárat továbbra is az V. kerületben számolhatták; ez kétmillió forint volt. Ettől nem sokkal maradt el a II., a XII. és a VI. kerület sem.

Budán a XXII. kerület kivételével az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az egymillió forintot, Pesten ezt a VII. és a XIII. kerületben mutatták az adatok. A pesti belváros többi kerületében átlag 800 ezer és egymillió forint közötti kínálati négyzetméterárak voltak a felmérés időpontjában. A külső pesti kerületek árfekvése átlagosan 730-900 ezer forint között szóródott négyzetméterenként. A legolcsóbb a XXIII. kerület, ahol négyzetméterenként 650 ezer forintos lakásár a jellemző.

Forrás: MTI