A fővárosi ingatlanpiac profilja

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ki ad és ki vesz a fővárosban ingatlant? Mi a vásárlás és az eladás leggyakoribb oka? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre.

Vevői ügyfélprofil 

A legfrissebb adatok alapján a fővárosban a legtöbb ingatlant a 30-40 és a 40-50 év közötti személyek vásárolják. Ennek a korosztálynak a tagjai átlagosan 43 millió forintért vásárolnak ingatlant, melyek 70-80 m² nagyságúak. A harmadik legtöbb ingatlant vásárló korosztály a 50-60 évesek, ők hasonló méretű ingatlanokat vásárolnak, azonban néhány millióval olcsóbban.

A vevők korosztály szerinti megoszlása a 2019-es évhez képest csak minimálisan változott. Az ingatlanok 38%-át Budapesten a beosztott státuszú személyek vásárolják, minimálisan kevesebbet (az ingatlanok 34%-át) pedig a vállalkozók. 

Előbbiek átlagosan 30 millió forintért vásárolnak, 50-55 m²-es ingatlanokat, az utóbbiak már jóval drágább (55 millió) és nagyobb (86 m²) lakásokat vásárolnak. A legkisebb és legolcsóbb ingatlanokat nem meglepő módon a tanulók vásárolják, ők azonban a tranzakciók mindössze 1%-át teszik ki. 

A vásárlók státuszát tekintve már jelentősebb változások is történtek a 2019-es évhez képest, a felső- és középvezetők aránya a vásárlók körében jelentősen lecsökkent, míg a nyugdíjasoké a duplájára nőtt. A befektetési céllal vásárolt ingatlanok aránya bár csökkent, még így is ez a leggyakoribb vásárlási indok. Második és harmadik helyen pedig továbbra is az első lakás vásárlás, és a nagyobba költözés áll. 

Eladói ügyfélprofil

A lakást eladók több mint kétharmada a 30 és 40 év, míg a 24%-uk a 40 és 50 év közötti korosztályba tartozik,ezzel a 2019-es évhez képest lényegében a két generáció helyet cserélt egymással. 

Az ingatlant értékesítők státusz szerinti megoszlását tekintve, egyharmaduk beosztott, egyharmaduk pedig vállalkozó. Bár a felsővezetők mindössze az értékesítők 8%-át teszik ki, hozzájuk köthetők a legdrágábban eladott ingatlanok (65-66 millió forint). 

Ezen a területen több változás is történt a 2019-es évhez képest:

  • A beosztottak aránya jelentősen (11%-kal) megnőtt. 
  • A vállalkozók aránya 5%-kal csökkent. 
  • A középvezetők aránya több mint a duplájára nőtt. 

Az ingatlan eladás oka a fővárosban továbbra is leginkább a nagyobb lakásba költözési szándék, ezt követi az örökölt ingatlan értékesítése, majd a kisebb lakásba költözési szándék. 

A legmagasabb áron nem meglepő módon azokat az ingatlanokat adták el, melyeket korábban befeketetési céllal vásároltak. Legalacsonyabb áron pedig a generációk össze- és különköltözése esetén értékesítik az ingatlanokat.

Forrás: A Duna House Barométer 114. száma