Csökkenő ingatlanárak és hosszú eladási idő

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Októberben már éreztette hatását a járvány második hulláma az ingatlanpiacon is, ez pedig a fővárosban is változásokat eredményezett.

Árcsökkenés Budapesten 

A tavaly októberi adatokhoz képest idén Budán és Pesten is csökkentek az árak szinte mindegyik ingatlan típus esetén. Egyedül a budai panellakások esetében figyelhető meg áremelkedés, ennek mértéke valamivel több, mint 5%. 

A legnagyobb árzuhanás a belvárosi téglalakások esetében figyelhető meg, itt tavaly még átlag 880 ezer forintos négyzetméter áron adták a lakások, ez idén már 788 ezer forintra zuhant. 

Ennek következtében szinte a budai téglalakásokkal egy szinten mozognak, ezek jelenlegi átlagára 785 ezer forint négyzetméterenként, pedig tavaly ilyenkor még jelentősen elmaradtak a belvárosi áraktól (810 ezer forint). 

A főváros pesti részén mind a panel-, mind pedig a téglalakások esetében mintegy 40-45 ezer forinttal csökkentek a négyzetméterárak. 

Több mint 100 nap egy sikeres értékesítés

Tavaly októberben a fővárosi panellakásokat körülbelül 2 és fél hónapig tartott értékesíteni, idén ez már 3,5-4 hónap. 

  • Buda: 79 napról 117 napra nőtt
  • Pest: 73 napról 106 napra nőtt 

A használt téglalakások esetében Budán és Pesten is valamivel több mint 3 hónap volt az átlagos értékesítési idő tavaly ilyenkor, idén ez azonban 4 hónap körüli időre nőtt. 

A leghosszabb értékesítési idő a belvárosban jellemző, itt már tavaly is közel 4 hónapba telt eladni egy használt tégla lakást, idén azonban már 5 hónapnál is tovább tart. 

Forrás: Duna House Barométer 112. száma