Otthon Centrum: Budapesten mérséklődtek az albérletárak az elmúlt hónapokban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A téglalakások átlagos bérleti díja 10 ezer forinttal, 156 ezer forintra, a panellakásoké 5 ezer forinttal, 125 ezer forintra mérséklődött.

Az átlagár egy négyzetméterre vetítve a téglalakásoknál 2866 forint, a paneleknél pedig 2280 forint, előbbi 2,5 százalékkal, utóbbi pedig 10 százalékkal esett vissza a nyáron tapasztalt értékekhez viszonyítva.

A belvárosi kerületekben a fajlagos bérleti díjakban nem érződött a vírus hatása, az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak 5-15 százalékkal nőttek a nyáron tapasztaltakhoz képest. Az Otthon Centrum szerint ez azzal magyarázható, hogy a többi kerülethez képest a belvárosi kerületekben kiadott lakások mérete őszre 10-20 négyzetméterrel kisebb lett, és a kisebb lakásokat fajlagosan mindig magasabb áron lehet kiadni. Hozzátették, hogy az albérletek tényleges havi kiadási ára itt is csökkent: az V. kerületben átlagosan 156 ezer, a VI. kerületben 145 ezer, míg a VII., VIII., és IX. kerületekben 120-125 ezer forintért tudták az egyes ingatlanokat kiadni.

Megjegyezték, hogy az ősszel értékesített budai téglalakások bérleti díja sok esetben meghaladta a fővárosban mért átlagos értéket, mivel ezek a lakások jellemzően nagyobbak a belvárosban találhatóknál. Példaként az I. és a XII., illetve a II. kerületet említették, előbbieknél 160 ezer forint, utóbbinál 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a hétfőn bejelentett kormányzati korlátozó intézkedések várhatóan a fővárosi albérletpiacra lesznek hatással, ugyanis a vendéglátóiparban tapasztalható leépítések miatt sok vidéki munkavállaló mondhatja fel bérleti szerződését. Mivel nem tudni, hogy milyen hosszú ideig tart a leállás, ezért valószínűsíthető, hogy a tartalékok felélése helyett sokan kezdenek el az albérlet helyett más lakhatási megoldásban gondolkozni - tette hozzá a szakértő.

Forrás: MTI