A főváros vagy az agglomeráció?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hol éri meg venni és hol bérelni? Melyek az előnyeik és a hátrányaik? Agglomeráció vagy Budapest? Ez itt a kérdés.

Ha saját lakást szeretne

A legtöbben bármilyen adatok áttanulmányozása nélkül tisztában vannak vele, hogy az agglomerációban olcsóbbak az eladó ingatlanok, mint Budapesten. Az azonban korántsem mindegy, hogy mennyivel és, hogy hol. 

Az OTP Ingatlanpont elemzése alapján a fővárosban az V. kerületben a legdrágábbak a lakások, az átlagos négyzetméterár 985 ezer forint. Ezzel szemben a legdrágább Pest megyei településen, Biatorbágyon ez az összeg “mindössze” 556 ezer forint. 

A Duna House Barométer legfrissebb számából az is kiderül, hogy átlagosan milyen paraméterekkel rendelkező ingatlanokat vásárolnak Budán, Pesten és Pest megyében. 

A lakás méretét tekintve egyértelműen az agglomeráció vezet, itt a 60-80 -es lakások a legnépszerűbbek, míg a fővárosban már inkább a kisebb 40-60 m²-es lakásokat preferálják. 

Ezek ellenére Pest megyében az ingatlanvásárlások nagy része (30%-a) 250 ezer forint alatti négyzetméter áron kel el, Pesten az átlag már 500-600 ezer forint közötti, míg Budán az adásvételek negyede már 900 ezer forint feletti áron zajlott. 

A fenti adatokból tehát jól látszik, hogy ingatlant vásárolni - ha pusztán az anyagiakra hagyatkozunk - jobban megéri az agglomerációban. Még inkább Pest megye felé billenti el a mérleget, ha egy nagyobb családi házat szeretnénk, nem csupán egy kis lakást. 

Mi a helyzet a bérléssel? 

Az albérletárak esetében már sokkal érdekesebb a helyzet, itt már nem jelenthető ki egyértelműen, hogy jobban megéri az agglomerációba költözni. 

Bár a főváros közkedvelt kerületeiben már egy kicsit is igényesebb lakásért is jóval 100 ezer forint feletti havi díjat kérnek el, ez az agglomeráció településein sincs nagyon másképp. 

Ami azonban a bérlés szempontjából egyértelműen az agglomeráció ellen szól, az a drágulás. Míg Budapesten néhány évvel ezelőtt is hasonlóan magas bérleti díjakkal találkozhattunk, és bár az árak itt is folyamatosan növekednek, ennek mértéke jóval kisebb, mint az agglomerációban.

Előnyök és hátrányok 

Az ingatlanok ára bár az egyik legmeghatározóbb tényező, de nem minden, szóval érdemes sorra venni, melyek az agglomeráció előnyei és hátrányai, és mindezek tudatában is érdemesebb inkább itt házat vásárolni a fővárossal szemben. 

Az egyik legfontosabb és legtöbbet emlegetett hátránya az agglomerációnak az ingázás. Az itt élők nagy többsége ugyanis a fővárosban dolgozik, ami sokszor így napi 2-3 órás utazást is jelenthet a helyi tömegközlekedéssel együtt, ez pedig hatalmas anyagi és időbeli ráfordítást igényel. 

Az utazással kapcsolatban azonban egy hatalmas pozitívumot is mindenképp meg kell említeni, ez pedig a parkolás. A fővárosban a parkolás igencsak drága, és ha az anyagiak nem is okoznak gondot, akkor sincs garancia arra, hogy egyáltalán találunk szabad parkolóhelyet. Az agglomeráció településein ez a probléma - a vidéki városokhoz hasonlóan - nem túl meghatározó. 

Vannak azonban olyan jellemzők, melyek nem nevezhetők egyértelműen negatívnak vagy pozitívnak, ugyanis ez az adott személyek élethelyzetétől és igényeitől függ. Ugyanis míg egy kisgyermekes család pozitívan tekint az agglomeráció nyugodt, biztonságos és családias légkörére, addig a fiatalok ugyanezt inkább unalmasnak találják és úgy érzik, minden szórakozási lehetőségért be kell utazni Budapestre.