2020 I. negyedéves jelentés: Csökkentek a fővárosi lakásárak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentős változások a fővárosi ingatlanpiacon: Az év elején Budapesten csökkent a lakások ára és a tranzakciók száma is.

Mi történt az I. negyedévben?

Bár a koronavírus járvány a II. negyedévben éreztette leginkább a hatását, a tranzakciók visszaesése már az I. negyedév végén megkezdődött.

Az országos adatok azt mutatják, hogy a használt és az új lakások esetén is növekedtek az árak a 2019-es I. negyedéves adatokhoz viszonyítva. A növekedés a használt lakások esetében volt magasabb. 

Fővárosi újlakás-piac

Az új lakás eladások leginkább a nagyobb városokra koncentrálódtak az elmúlt időszakban: Nagy városok, megyeszékhelyek és a főváros tette ki a piac legnagyobb részét. 

Az új lakások ára országos szinten a 2019-es év első és utolsó negyedévéhez képest nőtt. A fővárosi új lakások átlagára azonban elmaradt a tavalyi számokhoz viszonyítva. 

Mi a helyzet a használt lakásokkal?

A használt lakások esetén is számottevő lakásár csökkenésről beszélhetünk a főváros esetében, országos szinten azonban már más a helyzet. 

Az idei első negyedévi lakásárak ugyanis a tavalyi egész éves adatokhoz képest növekedést mutatnak. 

Csökkenés ugyanis kizárólag a fővárosban, Pest megye többi részén és az Alföldön volt tapasztalható, az ország többi régiójában tovább nőttek a használt lakásárak.

Mindezek ellenére azonban a fővárosi és a vidéki használt lakások közt még mindig több mint két és félszeres árkülönbség tapasztalható. 

  • Vidéki használt lakások átlagára: 13,1 millió forint
  • Fővárosi használt lakások átlagára: 34,1 millió forint

Európai viszonylatban is magas az emelkedés

Annak ellenére, hogy a fővárosban mind az új, mind pedig a használt lakások esetén árcsökkenés tapasztalható, országos viszonylatban még mindig a lakások drágulása a meghatározó. 

Olyannyira, hogy az Európai Unió tagállamait tekintve Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, ezzel szemben a másik véglet Olaszország, ahol jelentősen csökkentek az ingatlanárak.

Óriási visszaesés a budapesti tranzakciók terén

A használt és az új lakások esetében is jelentősen visszaesett az eladott ingatlanok száma a tavalyi első negyedévhez képest. 

A használt lakások esetében közel 75%-os visszaesésről beszélhetünk, míg az új lakások esetén több mint 95%-kal csökkent a tranzakciók száma. 

Összefoglaló

A fővárosban az I. negyedév során óriási mértékben visszaesett a tranzakciók száma mind az új mind pedig a használt lakások tekintetében, ez pedig az ingatlanárak csökkenését eredményezte. 

A csökkenés azonban kizárólag a fővárosban, Pest megyében, és az Alföldön tapasztalható, országos szinten továbbra is az árak emelkedése az általános tendencia. 

Forrás: Lakáspiaci árak, lakásárindex 2020. I. negyedév