Lesz-e idén albérlet-bumm a fővárosban?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tegnap hirdették ki a felvételi ponthatárokat, ilyenkor az egyetemisták rögtön keresni kezdik a kiadó lakásokat, és megindul az albérlet-bumm.

Mi a helyzet az fővárosi albérlet piacon?

A koronavírus járvány következtében az albérlők és a lakáskiadók is nehéz helyzetbe kerültek. Sokaknak részben vagy egészben megszűnt a munkahelye, így gondba kerültek a bérlati díjak kifizetésével. 

A főbérlők jövedelmét pedig az egyetemisták és a külföldiek eltűnése veszélyeztette, kiváltképp a rövidtávú lakáskiadás területén. 

Mivel a fővárosban emiatt jelentősen csökkent a kereslet, így a tulajdonosok kénytelenek engedni az árból, ha nem akarják, hogy akár hónapokig üresen - és bevétel nélkül - álljon az ingatlanjuk. 

Hol és mennyit csökkentek az albérlet árak?

Természetesen elvétve, egyedi esetekben a fővárosban is bárhol lehet találni egy-egy jó fogást, általános bérletidíj-csökkenésről azonban leginkább a belső kerületekben beszélhetünk. 

Az Airbnb-lakások uralta V., VI. és VII. kerületekben legalább 10-20 ezer forintos béreltidíj-csökkenések figyelhetők meg az év eleji árakhoz képest. 

Bár az egyetemisták - akik nagy része március óta szintén eltűnt a piacról - számára az egyik legfontosabb az adott egyetem közelsége, azért a legtöbbjük mégiscsak belvárosi lakást szeretne kivenni - a csökkent bérleti díjak pedig ezt még inkább ösztönzik. 

Mi a helyzet idén nyáron?

Minden évben július végén hirdetik ki a felsőoktatási intézmények ponthatárait, ezt követően pedig a leendő egyetemisták albérlet keresésbe kezdenek, hogy minél jobb helyen és minél kedvezőbb áron találják meg új otthonukat. 

Ez az óriási hajrá azonban egy hatalmas albérlet-bummot indít el a fővárosban - és egyre inkább vidéken is -, ami az árak növekedéséhez vezet. 

Vajon idén is hasonlóan fog alakulni a helyzet?

Bár Magyarországon egyelőre biztatóan alakul a járványhelyzet, az egyik legnagyobb kérdés még mindig az, hogy szeptembertől milyen formában fog zajlani az oktatás. 

A jelenlegi fejlemények szerint, ha szeptemberig nem romlik a helyzet, akkor az oktatási intézmények hagyományos munkarendben kezdik meg a működést. A digitális oktatást azonban bármikor elrendelhetik, ha a helyzet úgy hozza. 

Márpedig a márciusi tapasztalatok alapján ez elsőként az egyetemistákat fogja érinteni, így előfordulhat, hogy a júliusban kibérelt lakásból - amiért kifizettünk 2-3 havi kauciót és egy augusztusi lakbért - már szeptemberben vagy októberben költözhetünk haza, határozott idejű szerződés esetén pedig a kaució sem jár vissza. 

Érdemes-e tehát idén ebben a bizonytalan helyzetben rögtön a ponthirdetés után albérlet keresésre indulni?

Mik lehetnek a megoldások?

A megoldások igen sokfélék lehetnek a különféle élethelyzetek függvényében. 

  • Akik a fővárosban élnek: Nem ritka, hogy az eredetileg is a fővárosból származó egyetemisták az önállóság jegyében albérletbe költöznek. Az ő esetükben a legjobb megoldás, ha kivárnak, és késő ősszel - ha a járvány nem robban be ismét - néznek lakás után. 
  • Agglomerációban élők: Hasonló a helyzet azok esetében, akik bár nem a fővárosban, de annak agglomerációjában élnek, hiszen az ő esetükben is érdemes mérlegelni, és az első 1-2 hónapban ingázni, majd csak ezután albérletet keresni.
  • Vidékiek: Az ő esetükben már egészen más a helyzet, hiszen nincs más választásuk, muszáj a fővárosba költözni. A járvány helyzetre hivatkozva azonban érdemes alkudozni a főbérlővel, és most nem a bérleti díj tekintetében. Lakásbérlés esetén az a bevett szokás, hogy egy évre határozott idejű szerződést kötnek a felek, majd ennek letelte után térnek át a határozatlan idejűre. Jelen esetben azonban ragaszkodjon rögtön a határozatlan idejű szerződéshez, hiszen így, ha a járvány miatt haza kell költözni, akkor nem bukja a kauciót, csupán a felmondási időre - általában 1 hónap - kell kifizetnie a lakbért.