Hogyan indult a lakáspiac a fővárosban?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A főváros továbbra is magas ingatlanárakkal nyitotta az évet, a lakásméretek tekintetében azonban nem jellemzőek a szélsőségek.

Lakásméretek

Ha a fővárosi ingatlanpiacra gondolunk, Pestről általában a garzonlakások, míg Budáról a hatalmas villák jutnak az eszünkbe, az év eleji adatok azonban másról árulkodnak. A végletek ugyanis a főváros egyik részén sem dominálnak. 

Sőt Budán idén januárban és februárban - a Duna House adatai alapján - az adásvételek nagyobb részét tették ki a garzonlakások, mint a 100 m²-t meghaladó ingatlanok. Bár egyik sem haladta meg a 20%-ot. A budai oldalon tehát az adásvételek nagy részét a 40 és 100 m² közötti lakások adták. A piac közel felét ezen belül is a 40 és 60 m² közötti ingatlanok tették ki.

A lakásméretek tekintetében nincs jelentős különbség a fővároson belül, Pesten is hasonló adatokkal találkozunk. A 100 m² feletti ingatlanok a januári és februári adásvételek 10%-át, míg a garzonlakások nagyjából 20%-át tették ki. Pest esetében is a 40-60 m² közötti ingatlanok voltak a legnépszerűbbek, az arányuk azonban valamivel alacsonyabb volt, mint Buda esetében.

Lakásárak

A lakásméretekkel szemben a négyzetméterárak esetén már szembetűnőbb különbségek figyelhetők meg Pest és Buda között. 

Az év elején Budán csak az ingatlanok elenyésző része kelt el 500 ezer forint alatti négyzetméteráron. A januári és a februári adatok között azonban jelentős különbségek mutatkoznak. Februárban ugyanis visszaesett a 600-800 ezer forint közötti négyzetméterárral rendelkező lakások vásárlása, és megnőtt az 500-600 ezer forint közöttieké. 

Pest esetén minden árkategóriában folytak adásvételek az év elején, a legnagyobb számban azonban 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kelt el a legtöbb lakás. 

Forrás: Duna House Barométer