Gyerekbarát kerületek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fővárosban az egekbe szöktek az árak, így érdemes utánajárni, hol milyen lehetőségek vannak a családosok számára. Mutatjuk a főváros családbarát kerületeit.

A főváros belső kerületei - kiváltképp a pesti oldalon - számos szórakozási és oktatási lehetőséget rejtenek, a közbiztonság azonban nem a legkiemelkedőbb. Budán ebből a szempontból jobb a helyzet, itt azonban a lakásárak az egekben vannak. A külső kerületek nyugodtabbak és olcsóbbak, viszont kevesebb lehetőséget is nyújtanak.

A megfelelő kerület megtalálása tehát mindenki számára nehéz kérdés, de a családok számára még nehezebb, így összeszedtük a főváros gyerekbarát kerületeit az oktatás, a szórakozás és a közbiztonság figyelembevétele alapján.

II. kerület

Az oktatási lehetőségeket figyelembe véve ez a kerület nyújtja az egyik legjobb lehetőségeket. Az itt élők számos bölcsőde és óvoda közül választhatnak, hiszen ez az egyik legtöbb bölcsődével és óvodával rendelkező kerület.

Az általános iskolák tekintetében is kiemelkedőek a lehetőségek. A legfrissebb rangsor alapján a főváros 10 legjobb általános iskolája közül az első és a hetedik helyezést is a II. kerület zsebelte be. A Forbes magániskolákról összeállított listája alapján is dobogós a II. kerület - 6 kiemelkedő magániskolája is van.

A kikapcsolódás tekintetében is remek választás a gyermekes családok számára ez a kerület, hiszen számos játszótere mellett olyan szabadtéri programokat tartogat, mint az Adyliget vagy Pasaréti úti KRESZ pályás játszótér.

A listán szereplő kerületek közül azonban az elmúlt évben itt történt a legtöbb bűncselekmény, bár még ez sem éri el a fővárosi átlagot, így a II. kerület is a főváros biztonságos területei közé sorolható.

A lakhatás azonban itt az egyik legdrágább a fővárosban - elég, ha csak a Rózsadombra gondolunk - az átlagos négyzetméterár 860 ezer forint.

III. kerület

Továbbra is a budai oldalon maradva, a III. kerület listánk következő szereplője. A II. kerülethez hasonlóan itt is számos bölcsőde és óvoda található, a 10 legjobb fővárosi általános iskola közé azonban nem került be egy III. kerületi sem, neves magániskolákban azonban nem szűkölködik, a Forbes listájára 7 magániskola került fel a III. kerületből.

A kikapcsolódási lehetőségekből, parkokból és zöldövezetekből itt sincs hiány. Népszerű hely a családosok körében a Holdudvar Park és a Római-part.

A biztonság szempontjából is kiemelkedő az óbudai kerület, hiszen az elmúlt egy évben a százezer főre jutó bűncselekmények száma a kétezret sem érte el.

A III. kerület mellett szól az is, hogy az árak alacsonyabbak, mint a II. kerületben, itt az átlagos négyzetméterár már csak 733 ezer forint.

XI. kerület

Az oktatási intézmények széles választéka jelenik meg itt is, a számos bölcsőde és óvoda mellett, a XI. kerület büszkélkedhet a főváros 10. legjobb általános iskolájával, emelett pedig 4 kiemelkedő magániskola közül is választhatnak a szülők.

A gyerekek számára nyújtott szórakozási lehetőségek pedig végtelenek. Amellett, hogy a fővárosban itt található az egyik legtöbb játszótér, még olyan helyekre is ellátogathat a család, mint a Bikás Park vagy a Gellért hegyi csúszdapark.

Ezeket a remek lehetőségeket azonban meg kell fizetni, az átlagos négyzetméter ár szinte eléri a II. kerületi számokat (854 ezer).

IV. kerület

Nemcsak a budai oldalon, hanem Pesten is találni gyerekbarát kerületet. Újpesten számos óvoda közül választhatnak a szülők, a bölcsődék száma azonban kevesebb, mint az előző kerületek esetében.

A legjobb fővárosi általános iskolák közül azonban két helyet is a IV. kerület vitt el (harmadik és negyedik). A neves állami általános iskolák mellett pedig két kiváló Waldorf-iskolával is büszkélkedhet a IV. kerület.

A kerület egyik kiemelkedő családi programja a Szilas Park, melyben található a Szilas Családi Park és a Szilas kutyafuttató.

Az elmúlt évben itt történt az egyik legkevesebb bűncselekmény a fővárosban, így kiváló hely családok számára, és az árak is sokkal kedvezőbbek, mint a budai oldalon. Az átlagos négyzetméterár 607 ezer forint.

Források: