Valóban drága Budapest?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elmúlt években rengeteget hallani arról, hogy elszálltak a fővárosi ingatlanárak, de valóban ez lenne az igazság?

Az ingatlanárak általában mindig drágábbak a fővárosban, mint az ország többi területén, így van ez hazánkban is. Érdemes azonban Budapestet összevetni az Európai Unió többi fővárosával - Londont már nem számítva -, hogy lássuk valóban magasak-e az árak. 

A legfrissebb adatok (2018) alapján Budapest a négyzetméterárak tekintetében igencsak hátul helyezkedik el, vagyis európai viszonylatban olcsónak számítanak a lakások. Mindösszesen 6 uniós ország van, melyek fővárosában olcsóbb ingatlanokat lehet találni.

  • Észtország
  • Görögország
  • Litvánia
  • Románia
  • Lettország
  • Bulgária

A legdrágább árakkal pedig olyan városokban találkozunk, mint Párizs, Luxemburg, Bécs, Stockholm és Koppenhága. 

Korántsem mindegy azonban, hogy ezek az ingatlanárak milyen fizetésekkel párosulnak, és sajnos ebben a tekintetben is hátul helyezkedünk el. Az említett hat ország közül ebben már csak Lettország, Bulgária és Románia áll mögöttünk.

A fizetések fényében már teljesen más sorrend rajzolódik ki annak tekintetében, hogy mely főváros ingatlanárai számítanak drágának. Míg kizárólagosan az ingatlanárakat figyelembe véve Budapest csupán a 21. legdrágább főváros volt, addig a fizetéseket is figyelembe véve rögtön a 9. helyre szökik fel.

A drága fővárosok okai tehát lehetnek a drága ingatlanárak, az alacsony fizetések, vagy éppen a kettő egyszerre. Az 5 legdrágább főváros között mind háromra találunk példát. 

Párizsban a legdrágábbak az ingatlanok és ezt az uniós viszonylatban magasnak számító fizetések sem tudják kompenzálni, Bécsben bár az ingatlanok valamivel olcsóbbak, a fizetések is, így ugyanezzel a jelenséggel találkozunk. 

Valletta és Prága a harmadik és negyedik legdrágább fővárosok az EU-ban, ennek oka, hogy bár az ingatlanárak már alacsonyabbak, a fizetések se túl magasak. Az öt legdrágább főváros utolsó tagja Lisszabon, itt az ingatlanárak már az olcsóbb kategóriához tartoznak, azonban a fizetések is jóval alacsonyabbak, mint a korábban említett fővárosok esetében. 

Hol a legolcsóbb?

Az öt legolcsóbb főváros igen színes összetételű. Szófia és Riga már említésre került, hiszen itt rettentő olcsók az ingatlanok, és bár a fizetések alacsonyabbak, mint hazánkban, még így is olcsónak számítanak. Tallinn szintén az olcsóbb árkategóriába tartozik, itt azonban a fizetések jóval magasabbak, mint hazánkban. 

A legolcsóbb fővárosok közül Amszterdamban vannak a legmagasabb ingatlanárak - hatodik legdrágább az Unióban - a fizetések azonban a harmadik legmagasabbak, ami bőven kompenzálja a magas ingatlanárakat, így Amszterdam is olcsó fővárosnak számít. 

A legolcsóbb Európai Uniós főváros pedig maga az Unió főváros, vagyis Brüsszel. Itt közepesen drága ingatlanok párosulnak közepesen magas fizetésekkel, amivel ingatlanár-fizetés arányban a legjobb lehetőségét kínálja. 

Források: Average salaries in the EU Capitals és EU Capitals Square Meter Prices