Év végére drasztikus áremelkedés a budai ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentős árváltozás figyelhető meg a budapesti ingatlanpiacon, a változás az eladott lakások méreteit is érintette - derül ki a Duna House adataiból.

Idén novemberben Budán az adásvételek több mint felét a 40 és 80 m² közötti ingatlanok tették ki, de a piac jelentősen elmozdult a 60 m² felettiek irányába. Emellett pedig a 160 m² feletti lakások eladása a tavaly novemberi adatokhoz képest háromszorosára nőtt. 

Pesten szintén a 40 m² feletti és 80 m² alatti ingatlanok teszik ki az adásvételek több mint felét, itt azonban a tavalyi évhez képest nagy zuhanás mutatkozik a garzonlakások (40 m² alattiak) esetében, melyek Pesten korábban a második legnépszerűbbek voltak. 

A legnagyobb változást a budai ingatlan-adásvétel tekintetében a négyzetméterár növekedések jelentették. Tavaly novemberben még a lakások közel negyede 450 ezer forintos négyzetméterár alatt kelt el, míg idén ez már a piac 1%-át sem érte el. Emellett pedig az adásvételek majdnem fele (48%-a) már 700 ezer forint feletti négyzetméteráron zajlott.

A négyzetméterárak tekintetében Pesten kedvezőbb a helyzet, itt az ingatlanok közel negyede még 450 ezer forintos négyzetméterár alatt kelt el, és leginkább a 450 és 600 ezer forint közötti lakások eladása nőtt meg. 

Az árak növekedése a teljes vételár tekintetében is szembeötlő. Budán tavaly még a lakások közel negyede 30 millió forint alatt volt, míg idén ez az arány mindössze 15%, ezzel szemben az 50 millió forint feletti lakások aránya a tavaly novemberi 33%-ról 56%-ra ugrott. A 70 millió forint feletti áron eladott ingatlanok aránya pedig 19%-ról 35%-ra nőtt. 

Pesten a vételárak tekintetében sem figyelhető meg ilyen drasztikus növekedés. A 30 millió forint alatti áron eladott lakások adják még mindig az adásvételek felét, bár ezen belül megnőtt a 25-30 millió közötti értéken vásárolt lakások aránya, Budához képest azonban még így is kedvezőbb a pesti ingatlanpiac.

Forrás: Duna House Barométer