A fővárosban továbbra is 20 százalék feletti a lakásár emelkedés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fővárosban és a vidéki városokban továbbra is meghaladja a 20 százalékot a lakásárak éves növekedési üteme.

Budapesten nominálisan 22,5 százalékos, a vidéki városokban pedig 21,6 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 második negyedéve között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedévre vonatkozó lakásárindexe szerint.

A jegybank szerdán a honlapján közölte, az előző negyedévhez képest a lakásárak nominális alapon 4,0 százalékkal, reál értéken 2,1 százalékkal emelkedtek országosan. Az éves áremelkedés üteme nominálisan 17,1 százalékot, míg reál értelemben 12,8 százalékot ért el az idei második negyedévben. 2019 második negyedévében, így országos átlagban a nominális lakásár-emelkedés minimálisan, 0,3 százalékponttal gyorsult az előző időszakhoz képest.

Budapesten 2019 második negyedévében az előző negyedévhez képest 4,1 százalékkal drágultak a lakások, ami 2,4 százalékponttal kisebb az előző negyedévinél, az inflációval szűrt mutató viszont 3,7 százalékponttal  2,2 százalékosra szelídült. A vidéki városokban a második negyedévben 3,7 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest, míg éves összevetésben 21,6 százalékos a nominális emelkedés.


A községekben 2018 végén még lakásár-csökkenést tapasztaltak negyedéves alapon, azonban 2019 második negyedévében már 4,4 százalékos lakásár-növekedést regisztráltak. Az éves növekedési ütem mértéke 2,9 százalék volt a kisebb településeken, ami továbbra is jócskán elmarad az országos átlagtól, így tovább nyílt az árolló a községek és a városok között.

Forrás: MTI