A Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata újra működni fog

MTI // 2019.10.30
Egy hónap múlva újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) kutatószolgálata.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ az építészeti kulturális örökségvédelem tudományos gyűjteményeinek kezelésével, gyarapításával, közzétételével és nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésével foglalkozik, az MMA 2017. november 1-jével hozta létre. Az 1968-ban alakult Magyar Építészeti Múzeumnak alapítása óta nincs kiállítóhelye, nincs állandó kiállítása, ezek kialakítása a Városligeti fasor 9-13. alatti ingatlanon - a volt BM Kórház területén - jövőbeni feladat. Az MMA támogatja a gyűjtemény gyarapítását is, két héttel ezelőtt például XX. századi építészeti életműveket, maketteket, leírásokat, tervrajzokat vásároltak - közölte a főtitkár.

A Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata az átvételkor nem működött, ennek újraélesztésére törekedtek a szolgáltatást biztosító méltó körülmények megteremtésével, így négy hét múlva újra látogatható lesz a kutatószolgálat - hangsúlyozta. Székely-Gyökössy Szabolcs, az MMA Gazdasági és Pénzügyi Főosztályának vezetője jelezte: a XIII. kerületi Jász utca 33-35-ben nyílt lehetőség ideiglenesen a gyűjtemény elhelyezésére. Ez a helyszín méltó helyet kínál az Építészeti Múzeumnak, a fotótárnak és a tervtárnak, valamint itt fog működni a kutatószolgálat is.

Hozzátette, hogy mintegy 47 ezer leltározott dokumentáció van, emellett 25 ezer feldolgozatlan tétel. Több mint négyezer dokumentumot sikerült megfelelő minőségben digitalizálni, a munka folyamatos. A fotótárban 250 ezer negatív, 87 ezer pozitív fénykép és 14 ezer dia található - ismertette a részleteket a vezető. A Városligeti fasorban található volt kórház területét, amely a MÉM-MDK végleges elhelyezésére szolgál majd, az elmúlt időszakban ki kellett üríteni és mentesíteni kellett a veszélyes hulladékoktól. Immár abba a szakaszba jutottak, hogy megindulhat a tervezési program - fogalmazott Székely-Gyökössy Szabolcs.

Marosi Miklós építész, az MMA alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az építészeti múzeumok a világban nagyon népszerűek, hiszen rövid idő alatt be lehet mutatni egy várost, egy országot modellekkel, képekkel. A ligetbeli berendezkedés terveiről elmondta, hogy az épületek között sétálhatnának a látogatók, az épületekben többek között kezdő építészeknek rendezhetnének be bérelhető tereket, de szükség van raktárakra, központi makettműhely kialakítására, szervizépületre és publikus térre is.

Forrás: MTI

Budapest.ingatlan.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó