Rendrakás pillanatok alatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Néhány tanács betartásával Te is tökéletes rendet csinálhatsz otthonodban.

Tervezd meg előre

Alaposan tervezzük meg rendrakási stratégiánkat, tűzzünk ki célokat, határozzunk meg egy reális időtartamot, hogy mennyi idő alatt kell végezünk egy adott feladattal. Céltalanul ne kezdjünk hozzá semmilyen feladathoz, hiszen egy rövid idő után könnyen ráunhatunk.

Néhány kérdés, ami segíthet a tervezésben:

  • Milyen szisztéma alapján akarunk elkülöníteni? (pl. ruháknál: nyári-téli ruhák, nadrágok-pólók stb.)
  • Mely tárgyakat akarom kiszelektálni és melyeket nem?
  • A leggyakrabban használt tárgyakat könnyebben elérhető helyre rakjam?

Stb.

Készítsünk jegyzetet elképzeléseinkről

Először írjuk le röviden elképzelésünket, majd kérjünk meg valakit, hogy segítsen nekünk. Nemcsak azért, mert „több kéz hamar kész”, hanem mert két ember kölcsönösen ösztönzi egymást.

Szortírozás

Ne azonnal a visszapakolással kezdjük a rendszerezést, hanem előtte szortírozzuk szét a dolgokat. Jelöljünk ki egy területet, és ott rendszerezzük az előre meghatározott csoportok szerint. Ne felejtsük el egy külön kupacot létrehozni az elajándékoznivaló, kidobandó tárgyaknak, ruháknak sem.

Csak azután helyezzük el a szekrényben a rendszerezett tárgyakat, miután mindennel készen vagyunk.

Csak a célra koncentráljunk

Figyelmünk könnyen elterelődhet, ha pakolás közben folyamatosan a telefont nyomkodjuk, a megtalált fényképalbumot lapozgatjuk, vagy a még elvégzendő egyéb teendőkre gondolunk. Az egynaposra tervezett rendrakás könnyen átcsaphat más tevékenységbe, ha hagyjuk magunkat eltéríteni feladatainktól.

Ne hagyjuk eltéríteni magunkat feladatainktól

Sok kicsi sokra megy

A sok kis feladat sokkal több időt vehet el tőlünk, mint egy-egy nagyobb feladat; így először inkább azokkal kezdjük, de próbáljunk ne időzni rajtuk túl sokat.

Forrás