Mi a bérleti jog?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlanhirdetéseket böngészve számos jutányos árú lakással találkozhatunk, amelyekről később derül csak ki, hogy „csupán” bérleti jogukat kínálják eladásra.

A bérleti jog míg csupán egy adott ingatlan bérlésének, meghatározott ideig történő használatának joga, a tulajdonjog az ingatlan megvásárlási lehetőségét jelenti.

Működése a határozott idejű bérleti szerződéshez hasonlít leginkább: a bérleti jogot megvásárló személy havonta fizetendő összeg ellenében használhatja az ingatlant.

A bérleti jog meghatározott időtartamig tart

Az albérlettel szemben azonban biztosabb, hiszen nagyobb függetlenséget enged a főbérlőtől/tulajdonostól, a pénzért cserébe meghatározott ideig valóban folyamatosan igénybe vehető az ingatlan.

A havonta fizetendő összeg előre megszabott (és alacsonyabb is lehet, mint az albérlet havi díja), amely lehetőleg állandó marad, ámde számíthatunk arra is, hogy ez későbbiek folyamán megváltozik.

Érdemes utánajárni, kiszámolni, hogy a bérleti jog megvételéből, az albérletbérlésből vagy a hitel felvételéből jöhetünk ki jobban.