Lakást vásárolna? Ezekre feltétlenül figyeljen!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakás meglátogatása igen fontos részét képezi a lakásvásárlás folyamatának, épp ezért érdemes időt szánni leendő ingatlanunk megismerésére.

Bármi elkerülheti figyelmünket legelső látogatásunkkor; a következő lista azonban segíthet az amúgy nehezen észrevehető hibákat is kiszúrni.

Több szem többet lát

Menjen kollégájával, barátjával-barátnőjével, családtagjával – a lényeg, hogy többen is legyenek. Egy embernek könnyű elvonni a figyelmét, hát ha még az eladó szándékosan nem mutat meg néhány kevésbé előnyös részletet.

Egy kis kritikusság nem árt ebben az esetben részünkről, hiszen leendő otthonunkat akarjuk kiválasztani.

Persze az sem hátrány, ha hozzáértő segítségét kérjük, de az apróbb turpisságokat már magunk, átlagos lakásvásárlók is kiszúrhatjuk.

Előnyös megvilágítás

Létezik az a fényviszony, amely mellett még a kevésbé igényes lakás is luxuspalotának tűnik, persze kis túlzással élve.

A takarítás, rendrakás csodákat művelhet egy lakással - ezt az eladónak is érdemes figyelembe vennie

De nemcsak a fényviszonyok, hanem a takarítás, egy kis rendrakás, a bútorokkal megfelelő elhelyezése is rengeteg hibát rejthet el a szemek elől. Ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, kérjük szakértő, vagy az eladó segítségét.

Mire ügyeljünk tehát?

Az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk, ha nem akarunk később bajlódni leendő lakásunkkal, illetve szomszédainkkal:

  • Az ajtók és ablakok állapota: jól zárnak, szükség van szigetelésre?
  • Látszik-e a falakon beázás, penész?
  • A járólap megfelelő állapotban van: nem spórolták meg a fugázást? A parketta nincs összekarcolva? A szőnyeg nincs átázva, felpördülve?
  • Van-e szükség felújításra?
  • Társasház esetén: milyen vastag falak vannak a lakások között? Mennyire hallatszanak át a másik lakások zajai?
  • A lakóközösség mennyire lármás?

A frissen vásárolt lakásoknál a megvétel után észrevett hibák javítása okozza a legnagyobb fejtörést

Korábbi bérlő? Érdeklődjön tőle is!

Bár nem gyakori, hogy valaki egy korábban albérletként funkcionáló lakást vegyen meg, de ha véletlenül így lenne, ne hagyjuk ki a lehetőséget, és kérdezzünk! Valószínűleg jól ismeri a lakás minden egyes zugát, ezzel együtt legtöbb hibáját is.

Az idő pénz…

...főleg ha először végigrohanunk a lakáson, és számtalan olyan hibát nem veszünk észre, ami később nagy költségeket vonhat maga után. Szánjunk elég időt a lakáslátogatásra, hogy minden apró részletet kiszúrjunk.

Lakóközösség és környezet

A lakóközösség összetételéből és a környék rendezettségéből számos fontos információt leszűrhetünk későbbi lakóhelyünkről. Tegyünk egy rövid túrát a lakás közelében, mérjük fel a terepet. Gyerekbarát-e a környék: van-e iskola, óvoda, játszótér a közelben? Bevásárlási lehetőségek? Milyen távolságban található a munkahelytől, városközponttól?

A lakóközösség igen fontos szerepet tölt be a lakás kiválasztásakor

Közös helyiségek

A lakókörnyéken kívül még érdemes figyelni a lépcsőház, a tárolók és szemétledobók tisztaságára (bár az utóbbinál nehéz bármilyen következtetést is levonni). Ezek árulkodnak igazán arról, hogyan élnek leendő szomszédjaink, milyen életkörülmények között fogunk magunk is élni.

Mivel egészítené még ki Ön a listát?