Több szemponttól is függ az építőipar növekedése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az építőipari termelést egyre több tényező befolyásolja.

Az építőipar dinamikus növekedését egyszerre több tényező is befolyásolja - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH kiadott jelentése szerint az építőipari termelés volumene tavaly 29,6 százalékkal haladta meg a 2016. évi alacsony bázist, amikor 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest.

Pomázi Gyula kiemelte, hogy 

a bővülésben fontos szerepe van a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok), az új építésű lakásokhoz kapcsolódó általános forgalmi adó 5 százalékos értékének, valamint a bizalmi index javulásának is.

Utóbbi összefügg az általános gazdasági helyzettel, és ezen keresztül jelentősen rányomja a bélyegét az egész ágazatra, illetve a mögötte húzódó építőanyag iparra is - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy elindultak azok a beruházások is, amelyek az elmúlt 2-3 évben a kis- és középvállalkozásoknál, nagyvállalatoknál elmaradtak. A kapacitásbővítő beruházásoknál sok olyan jellegű építmény és építményhez kapcsolódó egyéb más építőipari munkákat kívánó fejlesztést valósítanak meg, amely jelentősen dinamizálta az építőanyag piacot.

Forrás: MTI