A főváros hálójába kerülhet a Bálna

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megbeszélések folynak a Bálna épületének értékesítéséről.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ állam részére történő értékesítéséről.

A Bálna értékesítésére kiírt nyílt pályázat eredménytelenül zárult, heten érdeklődtek, a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, de december 15-éig, a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat.

A Magyar Nemzeti Bank december 12-ei sajtóközleménye szerint sem a MNB, sem leányvállalata nem tesz ajánlatot, miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára.

A pályázati eljárás eredménytelennek minősül, ugyanakkor az állam részére történő értékesítési tárgyalások lefolytatására tekintettel "az újabb kiírásról való döntés nem releváns" - olvasható az elfogadott javaslatban.

A Bálna épületeForrás: balnabudapest.hu

Gy. Németh Erzsébet a napirend vitájában szerencsésnek nevezte, hogy a főváros vezetőinek nem sikerült "elkótyavetyélnie" a Bálnát. Szerinte képtelenek és alkalmatlanok voltak működtetni az ingatlant úgy, hogy az a valódi kulturális funkcióját betöltse. Közölte, támogatja az MSZP azon kezdeményezését, hogy a Bálna üzemeltetésére írjanak ki pályázatot.

Tarlós István főpolgármester erre reagálva azt mondta, hogy a 2010 előtti városvezetők még az építetést sem voltak képesek befejezni és hét pert hagytak maguk után. Felépült egy "építészeti érdekesség", ami funkcionálisan nem tökéletes, többen több kísérletet is tettek a funkcionális használatára - jegyezte meg.

Horváth Csaba szerint az eredeti céloknak megfelelő üzemeltetésre kellene pályázatot kiírni, a Bálnát nem kellene eladni.

A Bálna épületeForrás: kitervezte.hu

Tokody Marcell azt mondta, hogy a Bálnát nem lehet eladni a kormánynak, és megjegyezte azt is: most azok mentenék meg az ingatlant, akik korábban a problémát okozták.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közölte, egy olyan épületet örököltek meg, amelynek kész kellett volna lennie 2010 nyarán, és olyan üzemeltetési szerződést hagytak maguk után a 2010 előtti városvezetők, amely alapján több mint 30 milliárd forintot kellett volna kifizetnie a fővárosnak az évek során.

Hangsúlyozta: a cél az, hogy a Bálna jó kezekbe kerüljön. A központot hatékonyon működtető vevőt akarnak találni, de ha nem találnak ilyet, akkor a főváros maga fogja működtetni a Bálnát.

A testület nem támogatta Horváth Csaba módosító javaslatát, amely a kormánnyal való tárgyalás helyett üzemeltető keresésére irányult.

Forrás: MTI