Konyhaátalakítás - 7 leggyakoribb igény - ezek a legújabb trendek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legyen konyhasziget, nagyon nagy mosogató, több munkafelület, kamra, reggelizőasztal, mindennek legyen helye, még a szemetesnek is. Belefér?

Egy konyhaátalakítás legalább akkora öröm, mint amekkora feladat. A konyha felújításakor végre elővehetjük féltve őrzött kívánságlistánkat, hogy most vagy soha alapon megvalósítsuk azokat.

Milyen ötletek állnak ennek a képzeletbeli kívánságlistának az élén? Mutatjuk a 7 legnépszerűbb konyhaátalakítási igényt.

1, Konyhasziget

Keskeny konyha

Kétségtelen, hogy a konyhasziget áll minden konyhafelújítónál az első helyen. Méghozzá olyan, aminek elég nagy a munkafelülete, alatta sok tárolóhellyel, van mosogatója és természetesen le is lehet hozzá ülni gyorsan bekapni valamit.

Nem minden konyha elég tágas ehhez. A sziget körüli kényelmes mozgáshoz 100-120 cm szabad helyre van szükség. Akinek nincs ennyi, az se keseredjen el, nem feltétlen kell lemondani a konyhaszigetről, csak egy kicsit kisebben és keskenyebben kell gondolkodnia.

Kis konyha

Apró megalkuvás, hogy egy ilyen icipici konyhaszigetbe a reggelizőasztal már nem fér bele, cserébe viszont könnyen mobilizálható.
Tágas konyha

2, Naaagy mosogatókagyló

Nagy mosogató

Idegesítő, amikor nem fér bele a tepsi vagy a levesesfazék a standard mosogatóba - ahol dupla van, ott egyikbe se -, amit aztán a fürdőkádban lehet csak elmosogatni. Ezért került a kívánságlista második helyére a legalább 75 cm széles és 25 cm mély mosogatókagyló.

3, Nagyobb munkafelület

Fontos a munkafelület megfelelő elhelyezése

A legtöbb konyha olyan kicsi, hogy egy ember is alig fér el benne kényelmesen. Manapság azonban úgy tervezik a konyhákat, hogy két szakács is elférjen benne. A konyhai előkészítő műveletekhez minimálisan egy 90 x 60 cm területű munkafelületre lenne szükség közvetlenül a mosogató mellett, a tűzhellyel a másik oldalán. Fenti képen például a mosogató másik irányába kinyúló félsziget munkaasztalként, míg az étkező felé kiszolgálóasztalként funkcionál.

A konyhasziget is megfelelően funkcionálhat munkaasztalként

Alternatívaként a konyhasziget reggelizőasztalán túli szakaszt is használhatjuk munkaasztalként.

4, Kamra

Polcos kamra

Mindenki nagy kamrát akar, hiszen tárolóhelyből sosem elég. Ide elrejthetjük a ritkábban használt, de méretes konyhai eszközöket: kenyérsütőgépet, keverőtálat, fagylaltgépet, stb. ill. a nagyobb mennyiségben beszerzett élelmiszereket, amiket sokkal jobban megéri nagyobb kiszerelésben megvásárolni, viszont utána el is kell rakni valahova. A kamra további előnye, hogy a rendetlenség a kíváncsi szemektől elzárva, láthatatlan marad.

Tárolószekrény

A kamra egyszerűen elegáns alternatíváját látjuk a képen üveges tolóajtó mögé rejtve.

Tárolószekrény

Amennyiben külön kamrahelyiség nem áll rendelkezésre, még mindig átalakíthatunk kamrának egy szekrényt. A fenti képen egy kihúzhazó polcos változat, míg alól egy szekrénybe épített stelázsi látható.

Stelázsi

5, Reggelizőasztal

Sok lakásban az étkező és a konyha egy helyiségben van

Sokaknak csak akkora konyha-étkezőjük van, amiben épphogy elfér egy reggelizőasztal, aminél jó esetben a család összes tagja egyszerre le tud ülni. Viszont akiknek megadatott a különálló étkező, ők is igénylik az étkezősarkot, ahonnan a reggeli rohanásból elindulnak, és ahova este fáradtan megérkeznek. A hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez jobban illik a reggelizőasztal, az étkezőt a hétvégi ebédekhez tartják fent.

Reggelizősarok

Fenti képen látható reggelizőasztal körbefut a konyha válaszfalán, és a pult alá betolható designszékeknek köszönhetően nem is foglal el sok helyet a térből.

6, Mindennek megvan a maga helye

Praktikus konyhaszekrény

Egy konyha akkor lesz élhető és szerethető, ha mindennek megvan a maga jól megtervezett helye. A konyhaátalakítással érdemes kidobni mindazokat az évek óta használaton kívüli eszközöket és berendezéseket, amiket "Valamire, valamikor majd jó lesz." alapon őrizgetünk. A rendszeresen használt dolgainkat viszont rendszerezni kell és rendezett tárolásukra alkalmas helyre összegyűjteni. Ld. alábbi ötletet a konyhai kisgépek elrejtésére.

Konyhai kisgépek elrejtése

Jól tesszük, ha még a kéziszerszámoknak, fűszereknek és késeknek is külön tárolóhelyet szánunk. Ld .alábbi képeket.

Konyhai eszközök tárolása

Konyhai eszközök tárolása

7, Szelektív szemétgyűjtés

Szelektív szemétgyűjtés

Végül, de nem utolsósorban, jöjjön egy szelektív szemetes és a konyhai ételmaradékok higiénikus gyűjtésére is alkalmas, egyszerűen kihúzható, praktikus megoldás.

Forrás