Budapesten a legkedvezőbb a hitelkörnyezet Európában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapest, Bukarest és Varsó kínálja Európában a legjobb hitellehetőségeket hitelfelvevőknek és hitelnyújtóknak egyaránt.

A CBRE által kifejlesztett elemzési rendszer 20 európai ingatlanpiacon vizsgálja a hitelfelvételi kondíciókat.  

A közép-európai fővárosok - Budapest, Bukarest és Varsó - mellett Milánó és Oslo kínálja mind a hitelfelvevőknek, mind a hitelnyújtóknak a legjobb kondíciókat, miközben Dublin és Lisszabon a hitelfelvevőknek kimagasló, ám a hitelnyújtóknak kedvezőtlenebb környezetet jelent, London pedig egyenesen a legrosszabb feltételeket biztosítja a kölcsönadóknak.

Kifejezetten árazásra fókuszálva, a CBRE elemzése arra is rávilágít, hogy a hitelnyújtóknak bölcsebb döntést jelent a jó hozamok érdekében a nem központi piacokon kihelyezni a hiteleket, ám a méret, likviditás és szabályozói feltételek nem feltétlenül a legjobbak ezeken a piacokon.

A hitelfelvevők számára kedvező feltételeket nyújtó piacok Európa-szerte megtalálhatóak: Nyugat-Európában Berlin, Madrid és Amszterdam, Észak-Európában Helsinki és Stockholm, Közép- és Kelet-Európában pedig Pozsony, Prága és Budapest tartozik ebbe a körbe.

Míg a vizsgált 20 városból 5 lokációban (Budapest, Bukarest, Milánó, Oslo és Varsó) barátságos a hitelkörnyezet mind a hitelnyújtóknak és hitelfelvevőknek, másik ötben mind a két fél számára kedvezőtlenek, ezek a városok mind Nyugat-Európában találhatóak - Brüsszel, Koppenhága, Bécs, Párizs és Zürich tartozik ebbe a körbe.

Hitelfelvételi és hitelnyújtói mátrix európai országokban
„Elemzésünk szerint a hitelfelvételi feltételek Európa 20 országában azt mutatják, hogy a hitelnyújtók szívesen mozdulnának a nem központi piacok felé, ahol magasabb hozamok elérhetőek, habár alacsonyabb likviditással és kevésbé érett piaccal kénytelenek szembenézni.

Ellenkezőleg, a nagy, kiforrott piacok kevésbé vonzók, de az alacsony hozamokat ellensúlyozza a méretből és stabilitásból fakadó előny. Kevés hitelfelvevő és hitelnyújtó lesz jelen mind a 20 piacon, sokan részrehajlók bizonyos piacokkal szemben.” – mondta Marco Rampin, a CBRE európai hitelpiacokért és strukturált finanszírozásért felelős igazgatója.