Készpénzért veszik az új lakásokat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy nemrég készült felmérésből kiderült, hogy kik és miért vásárolják az új lakásokat Budapesten.

A kutatás szerint a vevők harmada befektetési céllal vásárol új építésű ingatlant. A külföldiek átlagosan 2 új lakást vesznek, főleg azért, hogy kiadják őket.

A vevők háromnegyede készpénzzel fizet a megvásárolni kívánt ingatlanért.

A külföldiek által befektetésként vásárolt, kiadásra szánt lakások jellemzően az egyszobás, kisebb területűek. Többnyire a városközponthoz közelebb eső beruházások vonzzák őket.

Új építésű, tágas lakásokCorvin Átrium

A magyarok inkább a tágasabb, több szobás lakásokat keresik. Korábbi elavult, vagy éppen rossz helyen fekvő ingatlanjukat akarják 2 illetve 3 szobás otthonra cserélni. Mivel többségük készpénzzel fizeti ki az ingatlan vételárát, nem meglepő, hogy beosztásukat tekintve főként vállalkozók és vezető beosztásúak. A hazai vevők közül minden tizedik már nyugdíjas.

CSOK-ot nagyon elenyésző számban igényelnek új lakás vásárláshoz. Ha terveznek újabb vásárlást, azt is inkább hitelből vagy készpénzből igyekeznek finanszírozni.

Az üzleti célból vásárlók többsége hosszú távra tervezi a bérbeadást, sok esetben az üzemeltetés és a bérlet lebonyolítását is erre szakosodott cégre bízzák. Viszont vásárlás előtt nem csak a készülő ingatlanról tájékozódnak, hanem a kivitelező cégről is.

Inkább olyan projekteket részesítenek előnyben, ahol az építést végző cég háttere stabil, és nem a lakás vételára a döntő.