Leginkább a nyári hónapok a kárveszélyesek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közel 8 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítótársaságokhoz a május 23-ai, kedd délutáni felhőszakadást követően. A kár meghaladhatja az 1 milliárd forintot.

A károk becsült értéke meghaladja az április végi télies időjárás okozta ingatlankárok mértékét. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint az összeg akár az 1,2-1,3 milliárd forintot is elérheti.

A legtöbb kárt a felhőszakadás és az azt követő beázás miatt jelentették be az ingatlanok tulajdonosai. Gyakoriak voltak a tetősérülések, illetve panelhézag-beázások is. Az első összesítések alapján azonban a legtöbb kárt az alacsonyabban fekvő ingatlanokat, valamint a pincéket, garázsokat ért elöntések okozták.

A biztosítótársaságok szakemberei arról számoltak be, hogy mind területileg, mind időben szokatlanul koncentráltan jelentkezett a csapadék.

Viharkár

A káresemények 75-80 százaléka a fővárosban történt, 15 százaléka Pest megyében, és mindössze 5-10 százalékuk az ország többi területén. 

Az első összesítések szerint a felhőszakadás egyértelműen a Budapest észak-déli vonalat érintette, a kelet-nyugati kerületekben jóval kevesebb kárt okozott a nagy mennyiségű csapadék.

A kárstatisztikák alapján a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok szerint az utóbbi években a korábbinál gyakrabban fordultak elő szinte monszunszerű esőzések Magyarországon is, amikor az egyébként ilyenkor szokásos mennyiségű csapadék egyszerre, kis területre koncentrálódott.

Magyarországon az év leginkább kárveszélyes, viharokkal, felhőszakadásokkal tarkított időjárási periódusa a május-augusztusi időszak. 2010. és 2015. között ezekben a hónapokban több mint 885 ezer kárt rendeztek a biztosítótársaságok, a tavaszi-nyári viharok okozta károkra kifizetett összeg pedig megközelítette a 70 milliárd forintot.

Az elmúlt évek május-augusztusi hónapjaiban mért adatai alapján egy biztosított lakossági ingatlanban átlagosan 115 ezer forint összegű kárt okoztak a nyári viharok és esőzések.

A magyarországi ingatlanokat tekintve a lakóingatlanok 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással. Magyarországon egy olyan alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat, a katasztrófakockázatokat tartalmazza, már havi pár ezer forint összegű díjért megköthető.

Érdemes lehet néhány évente megvizsgálni lakásbiztosítását, hogy szükséges-e a biztosítás kiegészítése, vagy van-e kedvezőbb feltételű a piacon.