Jó befektetés vagy luxus a nyaraló?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ingatlanárak emelkedése a nyaralóövezeteket sem kerülte el, az elmúlt években nőttek a Balaton környéki üdülők árai.

Tavasszal sokan gondolkoznak el azon, hogy ingatlanbefektetésként nyaralót vásároljanak. Az ingatlanpiac növekedése a nyaralók eladására és építésére is hatással volt. Tavalyhoz képest 30 százalékkal több üdülőt adtak át.

A turisztikai fejlesztésekkel és az uniós forrásokból véghezvitt nyaralóövezeti átalakításokkal az üdülők árai 5-9 százalékkal megnövekedtek.

A nyaralók iránt érdeklődők elsődleges célja a Balaton, majd ezt követi a Velencei-tó. A hétvégi házat vásárlóknak érdemes tudniuk, hogy a balatoni régió egyes részein az ingatlanárak vetekszenek egy budapesti lakás négyzetméteráraival.

Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot kérnek, Tihanyban 700 ezer forint az átlag, valamint szintén drága település a déli part elején található Szántód, Zamárdi és Siófok, ahol 450-500 ezres négyzetméterárak vannak.

A nyaralópiac emelkedőben
A Velencei-tónál az átlagárak nem érik el a legnépszerűbb balatoni települések árait. A Velencei-tavat is magában foglaló Fejér megyében a nyaralók átlagos négyzetméterára május elején 172 ezer forint volt, ami 7,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

A nyaralópiac keresleti növekedését látva, egy megfelelő állapotú, jó elhelyezkedésű üdülő ára tovább emelkedhet.

 

Forrás: MTI