Folytatódik a lendület - épülnek az új lakások

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szakértők szerint idén az ingatlanpiacon hatalmas növekedés várható. Akár az új lakások építését nézzük vagy az ingatlanvásárlást, a fejlődés számottevő.

Az Otthonteremtési Programnak is köszönhetően 2017. első negyedévére 89 százalékkal emelkedett a kiadott építési engedélyek száma – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal.

Budapesten a nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, ezért itt 51,3 százalékkal kevesebb új lakás épült fel.

A kiadott lakásépítési engedélyek és a bejelentések száma együttesen ugyanakkor - több, mint háromszorosára - 220 százalékkal nőtt. Ez köszönhető az új engedélyezési eljárások bevezetésének.

Nőtt a lakásépítési engedélyek száma

Január és március között összesen 2061 lakás épült az országban, ez 47 százalékos bővülést jelent a korábbi év adott időszakához képest.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 14 százalékkal nőtt, míg a többszintes, többlakásos épületeké 15 százalékot esett vissza.
A családi házak arányának emelkedését a CSOK-igénylések drasztikus növekedésével magyarázzák.

Az élénkülést alátámasztja az is, hogy 2017. január-februárban kiugróan, több mint 50 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben. A dinamikusan bővülő hitelkihelyezés hátterében több tényező együttes hatása húzódik meg, mint például az alacsonyabb kamatozású lakáshitelek, igénybe vehető kormányzati programok vagy a reálbérek növekedése.

A kedvező tendenciáknak köszönhetően nem csak a lakásvásárlási és építési kedv növekedhet az év hátralevő részében, hanem az lakásárak emelkedésével az eladás is.

Forrás: MTI