Mindent bele! - Épülhet a következő stadion

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Habár a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázatát visszavonta Budapest, a sportlétesítményeket mégis megépítik.

A játékhoz szükséges létesítmények közül elsőként a Budapesti Atlétikai Stadion készülhet el. A tervpályázatot a sportcentrum építésére a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. csütörtökön tette közzé.

Mégis megépül az olimpiai stadionkép: facebook/budapest2024

A pályázati kiírásban a kormány céljaként az szerepel, hogy a stadion megépítésével támogatni kívánja a hazai verseny- és szabadidősportokat. A létesítmények magasabb színvonalú felkészülést biztosítanának a versenyzők és az utánpótlás számára.

A Budapest Atlétikai Stadion megépülésének helyszínéül választott Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő területen az építkezést minél hamarabb meg akarják kezdeni, ezért a pályázatok benyújtására mindössze 3 hónap határidőt állapítottak meg.

Az atlétikai stadiont már 2023-ban használnákkép: facebook/budapest2024

A hazai atlétikai szövetség javaslata szerint, a 2023-as atlétikai világbajnokságot már az új létesítményben rendeznék.

A nyílt pályázatot nem uniós támogatásból finanszírozná az állam.

A Duna-partra elképzelt sportlétesítmény 15 hektáros területét a Magyar Állam már 2014-ben megvásárolta 16,55 milliárd forintért.

A stadion mellett további, az olimpiára tervezett projekt is folytatódik. Többek között a kötött pályás kapcsolat kialakítása a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérrel és Galvani úti híd megépítése a Duna felett.