Elrettenti az építtetőket a giccsadó

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Évi félmilliós bírságra számíthatnak azok, akik nem a III. kerület Önkormányzatának szája íze szerint építkeznek.

A napokban elfogadásra került jogszabály-módosítással - a 300 négyzetméternél nagyobb ingatlanok építése vagy felújítása esetén is elegendő az egyszerű bejelentés - megszaporodhatnak Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának feladatai.

Az óbudai önkormányzat tavaly vezette be a településkép-védelmi helyi adót, azaz a giccsadót. A helyi vezetőség attól félt, hogy a 300 négyzetméternél kisebb ingatlanok egyszerűsített bejelentése miatt elszaporodnak az utcaképbe nem illő házak a környéken. Az adó bevezetésének elsődleges célja, hogy a helyi előírásokat a kivitelezés és tervezés során továbbra is betartassák.

Giccsadó

Az adót olyan lakóingatlanra vetheti ki az önkormányzat, ahol maga az épület megfelel a legtöbb építési előírásnak, de a település által kiadott településképi szabályokat figyelmen kívül hagyja, vagy jelentősen eltér tőle.

Az adó mértéke nem kevesebb, mint 500 ezer forint évente. Akkor büntetnek, ha az ingatlan jelentősen elüt a szomszédos épületektől, ezáltal megbontja az utcaképet, vagy zavaró tényező az ott lakók számára.

Az önkörmányzat bevallása szerint eddig 61 esetben regisztráltak ilyen szabálysértést, azonban tényleges adófizetést egyetlen házra róttak ki. A másik 60 alkalommal a kivitelezők a figyelmeztetés hatására átalakították vagy módosították a terveket, így felelve meg a helyi előírásoknak.

Az önkormányzat azt tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy az adó kivetése jelentős visszatartó erővel bír a szabálytalanságok terén. A kivitelezők többsége előzetesen egyezteti a terveket az Építési Osztállyal, hogy biztosan megfeleljenek a szabályoknak.

Jelenleg még csak a III. kerületben vetették ki az úgynevezett giccsadót. Azonban a könnyített építési engedélyezési eljárás miatt, valamint az építkezési kedv növekedésével könnyen előfordulhat, hogy más kerületekben is bevezetik ezt az adófajtát.