Világhírű építészekkel és óriásberuházással indít az Agora Budapest

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Agora Budapest zöldövezettel, közösségi területtel, modern irodákkal és innovatív fejlesztésekkel igyekszik a város központjává válni.

Budapest egyik legmodernebb épületegyüttese van születőben a Váci út és Róbert Károly krt. találkozásánál. A 136.000 m2-es területre egy 5 objektumból álló beruházás megépítésén a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport olyan neves tervezők bevonásával dolgozik, mint a londoni MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió.

Agora Budapest

A prémium irodaházak, melyek előre láthatóan nem haladják majd meg a 90 méteres magasságot, 12.000 embernek biztosítnak munkalehetőséget. Az irodák alatt 11.000 m2-en üzlethelyiségeket alakítanak ki. Az épületek mellett teret kapnak a zöldövezetek és a közösségi helyek is.

Agora Budapest

A tervezéskor az volt a cél, hogy a megfelelő építészeti megoldásokkal egy fenntartható, modern városközpontot hozzanak létre, mely nem utolsósorban jó hatással van az emberi egészségre és a környezetre is. A tervezők még a bringásokra is gondoltak, felújítják és összekötik a környező kerékpárutakat. Az épületben pedig biciklitárolókat és zuhanyzókat is létesítenek számukra a kényelem érdekében.

Agora Budapest

A múlt héten meg is kezdődött az első épület, az Agora Hub kivitelezése. Az Esztergomi és az Árbóc utca kereszteződésében épülő létesítmény 8 emelet magas és összesen 34.500 m2 területű lesz. Az épületben irodák és üzlethelyiségek kapnak helyet, de lesz itt edzőterem és egészséges ételeket kiszolgáló étterem is.
A HB Reavis olyan megoldásokat épít be az épületekbe, mint az intelligens beléptetőrendszer és a liftvezérlő vagy az alkalmazkodó parkolási rendszer.

A teljes projekt a tervek szerint 2023-ra készülhet el. Az első ütemben tervezett épületek kivitelezése pedig 2018-ra várható. A beruházás piaci értéke 140 milliárd forintra rúghat majd.

Ha összehasonlítjuk a 3-as metró felújításával - ami 137,5 milliárd forintjába került a fővárosnak -, akkor jól látszik, mekkora befektetésről van szó.