Nincs olcsó lakás? Vegyen kisebbet és használja ki okosan a teret!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha elsőre nem futja akkora lakásra, amekkorát szeretne, kisebben is elférhet, ha helytakarékos és többfunkciós bútorokat épít be.

Sajnos a budapesti és az országos lakásárak is emelkednek - jobban mint a bérek. Ha más megoldás nincs, akkor bizony kisebb lakással kell beérni. Egy megfizethetőbb, 45-60 négyzetméteres lakásból is ki lehet hozni egy viszonylag tágas, mindenre elegendő életteret - akár egy négyfős család részére - néhány elengedhetetlen alapelv betartásával.

Tervezés
A siker alapja a tervkészítés, először egy méretarányos alaprajzé, amire aztán el tudjuk helyezni a bútorainkat - vagy nem. A lakás minden egyes négyzetcentiméterét ki kell használni, de nem csak horizontálisan, hanem vertikálisan is. Rengeteg helyet spórolhatunk, ha nem csak szélességben-hosszúságban, hanem térben, három dimenzióban gondolkodunk.  

 Használjuk ki a rendelkezésre álló teret a padlótól a plafonig.

 Brutális szanálás
Az évek során hihetetlen mennyiségű ruhát, haszontalan dísztárgyat, "valamire még jó lehet" holmit vagyunk képesek felhalmozni, őrizgetni, amelyek egy idő után bizony megfojtanak bennünket. Előbb-utóbb rákényszerül az ember, hogy kidobálja ezeket, de soha nem viszi rá a lélek, mert mindegyikhez köti egy-egy szép emlék. Ha egy ruhadarabot az ember már egy éve nem vett fel, akkor minek őrizgetni, biztos lenne, aki szívesen hordaná, adjuk hát tovább! Használati tárgyakból is elég egy-egy darab, nem kell a tartalék tartalékának a tartaléka...
Garzonba mindenből csak egyet!
Szín és forma
Kis lakásokba ne válasszunk magastámlás ülőgarnitúrát. Az se baj, ha a kanapénak nincs lába. Amennyire lehet, nyissuk egybe a teret, a sok kis luk semmire se jó, az átláthatóság tágasságérzetet kelt. Minél kisebb egy lakás, annál világosabbak legyenek a színek a nagy felületeken: fal, mennyezet, bútorok. A padló is legyen egyöntetűen egybefüggő, így a burkolatváltások sem fogják tagolni, ezáltal szűkíteni a teret. A nagy világosságot színes kiegészítőkkel lehet élettelivé tenni: színes párnák, képek, függöny, szőnyeg, stb. Mindenből persze mértékkel.

Okos bútorok
Többször adtunk már korábban is tippeket, hogyan használhatja ki legjobban a rendelkezésre álló helyet többfunkciós bútorok felhasználásával, most egy kicsit a lenyitható ágyak (más néven szekrényágy vagy Murphy ágy) trendjébe vetünk egy kicsit mélyebb bepillantást. Ezekkel a szekrénysorba vagy falba beépíthető ágymegoldásokkal rengeteg helyet lehet spórolni méghozzá úgy, hogy "alatta" akár elfér egy dolgozósarok vagy éppen egy étkezőgarnitúra. Szekrényágy íróasztallal

Szekrényágy íróasztallal

Szekrényágy íróasztallal

Lehajtható franciaágy étkezőasztallal

Lehajtható franciaágy étkezőasztallal

És egy lakástanulmány a végére
Amiről eddig szó volt, az kb. ebben a 36 négyzetméteres garzonlakásban mind megtalálható. Érdemes vetni rá egy pillantást.

Ízléses és élhető garzonlakás