Eladó lakások és házak beárazási nehézségei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ingatag ingatlanárak - mennyit kérjek érte, hogy a legtöbbet kapjam a lakásomért, házamért?

A lakáspiaci árak a 2008-as válság óta igen különböző képet mutatnak, így nem meglepő, hogy a lehető legmagasabb, de még piacképes ár megtalálása az egyik legnehezebb része az ingatlan értékesítésének, amit a magánszemélyek kellő piacismeret és értékesítési tapasztalat hiányában nagyon gyakran el is vétenek.

csaladihazak.hu

Túlárazás
Minden tulajdonos más és más, pontosan úgy, ahogy a saját ingatlanuk áráról alkotott elképzeléseik is, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy piacra lépéskor túlárazzák az ingatlanjaikat. E mögött számos ok húzódhat meg, de általában az információ hiányára vagy téves elképzeléseikre vezethető vissza.

Ilyen lehet az, amikor az ingatlan eladásából remélt bevétel nagyságát a tulajdonosok egy másik eseményhez kötik - például mennyi pénzre lenne szükségük a következő ingatlan megvásárlásához, vagy mekkora tartozást kell visszafizetniük, vagy éppen az örökösök mennyi pénzt szeretnének felosztani maguk között. Nyilvánvaló, hogy ez a fajta megközelítés a legritkább esetben vezet csak el a piacképes árhoz. A piaci szempontokat ennyire figyelmen kívül hagyó árazási technika még a válság előtt sem volt eredményes.

Összehasonlítás
Gyakori eset az, amikor a tulajdonosok a piacról próbálnak tájékozódni, de még így is sokszor előfordul, hogy rossz viszonyítási alapokat választanak. A leginkább elterjedt, amikor a publikus felületeken elérhető hirdetések kínálati árából indulnak ki saját ingatlanuk értékének megállapításához. Ez lehet célravezető, de a kínálati és a tényleges eladási ár közötti különbséget is figyelembe kell venni, ami már nem derül ki egy ingatlanhirdetésből.

A kínálati árak összegyűjtésekor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a sajáthoz hasonló paraméterű ingatlanokra kell szűkíteni a listát. Itt most nemcsak az azonos kerületre, városra, vagy méretre kell gondolni, hanem számos más tényezőre: emelet, fekvés, belső elrendezés, állapot, fenntartási költségek, az elhelyezkedésben a szűkebb környék, mivel ezek mind befolyásolják az árat.

csaladihazak.hu

Érzelmi kötődés
A valós, de legalábbis reális piaci ár megállapításának másik nagy gátja, az ingatlan tulajdonosa számára a túlzott érzelmi kötődés saját otthonához. Az otthon nem csak a legnagyobb vagyontárgyat képviseli, hanem az élet színhelyét, a család, a pihenés, a kikapcsolódás terepét.

Gyakran előfordul, hogy ezt az érzelmi többletet a tulajdonosok az ingatlanuk árazásában is megjelenítik, pedig egyértelmű, hogy a vevő számára ez valós értéket nem jelent. Persze nem ritka, hogy a vevők is "beleszeretnek" az adott ingatlanba, a megtekintett ingatlant már saját otthonuknak elképzelve kialakulhat bennük egy olyan érzelmi töltet, aminek az értékét hajlandók akár meg is fizetni.