Európa 13 legszebb városa - Budapesttel a listán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kíváncsi vagy, hogy melyik városok tartoznak az európai elithez, melyek a legszebb és leginkább lenyűgöző városok? Cikkünkből mindez kiderül.

Egy írást szeretnék megoszatni veletek, melyet a ThePlanetD című bologon találtam. E blogot egy házaspár írja (Dave és Deb), akik 2008-ban döntöttek úgy, hogy a túrázásnak szetelik az életüket, a kalandozásaikat pedig megosztják a utazás szerelmeseivel.
Ez olyan jól sikerült, hogy megnyeték a SATW (Society of American Travel Writer's) - utazással foglalkozó szakmai bizottság által minden évben odaítélendő- Az év utazási blogja-címet, mögöttük a National Geographic végzett a második helyen 2012-ben.

Így tehát mértékadónak tekinthető a véleményük az utazás témakörében, és örömmel osztom meg az egyik bejegyzésüket (eredeti nyelven itt olvasható), amiben összeállították, hogy véleményük szerint Európa 13 legszebb városa között melyek szerepelnek.

Kitérnek rá Ők is, hogy a listájuk egy felsorolás, mintsem rangsor, így az eredményeket is e szerint kell kezelni.

Párizs

Párizs

Igaz, hogy sablonos, de Párizs az egyik legszebb európai város, ezt már sokan megénekelték, de ezt el kell ismerni. A TPD véleménye szerint: "Teljesen mindegy, hogy hány másik gyönyörű város van Európában, Párizzsal nem tudják felvenni a versenyt, pláne akkor nem, ha éjszakai sétáról van szó. Az Eiffel-torony és a Champs-Élysées legendásan gyönyörű éjszaka kivilágítva."

Velence

Velence

Velence egy nagyon megosztó város, sokan szeretik, sokan nem. A TPD véleménye az, hogy: "Akik nem szeretik, azok nem töltöttek ott elég időt. Mint mondják legalább 10 napot kellene ahhoz eltölteni az olasz csatornavárosban, hogy az ember megszeresse."
Azt azért mindenki tudja-még ha nem is járt ott-,hogy egyedülálló közlekedése és a város kialakítása, valamint elhelyezkedése jól ismert a világban.

Budapest

Budapest

Nagy-nagy örömünkre felkerült a fővárosunk is a listára, méghozzá kifejezetten előkelő értékeléssel. Nagyon sok hazánkba látogatott turista szintén dicséri a fővárosunkat, sőt, a legtöbb olyan híresség is le volt nyűgözve, akik ide érkeztek munkájukból kifolyólag.
A TPD azt nyilatkozta Budapestről: “Budapest az egyik leggyönyörűbb folyóparti város. A Lánchídon átsétálva és visszanézve gyönyörű látványban volt részük - Duna, Buda, Pest, a panoráma és a látkép egyszerűen lenyűgöző. Kifejezetten ajánljuk, hogy amennyiben lehetőség nyílik, mindenképp tegyünk egy sétát a Duna partján éjszaka, mert pazar látványban lehet részünk.”

Prága

Prága

A TPD következőképpen nyilatkozott a cseh fővárosról: “Korábban nagyon sok szépen hallottunk Prágáról, de amint odaérkeztünk lenyűgöző látványban volt részünk, egyáltalán nem csalódtunk. Az is igaz, hogy ténylegesen nagyon nyüzsgős és zsúfolt, de az ember a városközponttól nem annyira messze könnyedén tud találni csendes kis helyeket. Az is furcsa volt, hogy az emberek 9:00-nál hamarabb nem nagyon mászkálnak az utcán, ezért ha korán kelünk lehetőség nyílik kellemesen felfedezni a várost. Éjszaka gyönyörű látványban lehet részünk.”

Firenze

Firenze

Firenzét is szokás emlegetni a leggyönyörűbb városok között, bár az olasz várost leginkább az építészete miatt szokták kiemelni. A TPD is kiemelte ezt a vonalat: “Frenze a művészet valóságos megtestesítője. Amikor csak szépen lassan sétálsz a belvárosban, akkor is lenyűgöző látványban lesz részed, hiszen szebbnél-szebb épületekkel találod szembe magad.”

San Marino

San Marino

San Marino egy független városállam Olaszország közepén ezért kakukktojásnak is tekinthetnénk, de méretét tekintve egy átlagos európai “közepes méretű” városra hasonlít. Ezeken túl  amit jóval kevesebben tudnak róla, az nem más, mint a tény, hogy a panoráma, az építlszet és a milliő pazar.
A Titán-hegység és a főváros képe hihetetlen szépségeket rejt magában. A TPD azt mondja, hogy: “A miniállam szebb, mint az Olasz Alpok és Toszkána együtt véve.”

Bern

Bern

Bern, Svájc politikai fővárosa, valamint az UNESCO Világörökségi bizottságának székhelye.
Mindazonáltal egy gyönyörű látképpel rendelkező város, Svájc szívében. A TPD a következőt nyilatkozta: “Bern egy hihetetlenül gyönyörű város, amit arra teremtettek, hogy az ember csak sétáljon és sétáljon benne. Éjszaka pedig az egyik legszebb látképe tárul a szemünk elé.”

Barcelona

Barcelona

Barcelona városa nagyon híres arról, hogy Gaudi építészetének a székhelye, valamint hogy katalónia fővárosa. A TPD a következőket emelte ki a várossal kapcsolatban: “Minél többször járunk Barcelonában, annál jobban megszerettük. Gaudi épületei csodálatosak, hiszen a formavilág és a szinpompásság nagyszerű atmoszférát teremt. Barcelona egyike a legpörgősebb, legfelpezsdítőbb és legszínesebb városainak.”

Bologna

Bologna

Bolognáról mindenkinek a spaghetti jut eszébe, valamint az egyik pizzafajta. A város pedig sokkal többre hivatott, hiszen Rómához és Firenzéhez hasonló légkörrel rendelkezik.
A TPD véleménye: “Bologna egy tradicionális olasz város, haosnlít Romához, csak sokkal csendesebb, amolyan kisváros jellegű.”

Isztambul

Isztambul

Isztambul - csak úgymint maga Törökország - kétarcú, hiszen fellelhető az arab és a keleti világ, csak úgy mint a nyugati modernizáció. Ez a kettősség nagyszerű elegyet alkot. A TPD a következő vélemény alkotta: “Isztambul egy tökéletes kettősség megteremtője. Gyönyörű a városkép, ahogyan keveredik a keleti és nyugati kultúra, az épületek gyönyörűen képviselik ezt a kettősséget, éjszaka kivilágítva pedig az egyik legcsodálatosabb látványt nyújtja.”

Brüsszel

Brüsszel

Elképesztő hatása van a belvárosnak, ahol az építészeti stílusok olyan egyedi módon keverednek, mint sehol máshol. A TPD így nyilatkozott: “Amikor először Brüsszelbe látogattunk, már lenyűgözött a város. A főtér mesés, különleges légköre van, melyet az épületek sajátosságának köszönhet. Évekkel később újra visszamentünk, a hatása semennyit sem kopott.”

London

London

Az angol főváros nevét kimondva mindenkinek a “tipikus angol épületek”, a Big Ben, a Buckhingam Palota, a London Eye és a Tower jut eszébe. Ugyanakkor, ahogy a TPD foglmaz: “A Temze partján sétálva, útba ejtve a London Bridge-et sok olyan élménnyel gazdagodhatunk, amely még talán szebb is, mint az összes eddig említett látványosság együtt.”

Róma

Róma

Az olasz fővárosról elsőre a Colosseum ugrik be, a legnagyobb vonzereje mégis a  romos, “ősi” stílusú, valamint a modern technikával készült épületei által nyújtott különleges látványvilág. A TPD a következőket mondta Rómáról: “Az ókori római építészetet nagyszerűen keverik a modern elemekkel, lenyűgöző hangulatot kölcsönöz a városnak ez a megoldás. Éjszaka pedig még csodálatosabb a látvány, a megvilágításnak köszönhetően.”

A TPD azzal zárja a listájukat, hogy megjegyzik: “Bár még nagyon sok városban nem jártunk, az eddigiek közül ezek a legszebbek. Terveink között szerepel még Skandinávia, a BeNeLux-államok kimaradt részei, de példának okáért még nem jártunk Lengyelországban, Szlovákiában, vagy mondjuk Albániában sem.” Ezek szerint várható még tőlük hasonló írás, az igazság pedig az, hogy mi kiváncsian várjuk.