Magyarország ismét vonzó a külföldnek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Erős a közép-európai és a magyarországi befektetési ingatlanpiac.

A Cushman & Wakefield szerint a jelentős fellendülés a második negyedévben is folytatódott a főbb közép-európai országok kereskedelmi befektetési ingatlanpiacán, Magyarországon a befektetések mértéke 2016 első felében már meghaladta a teljes tavalyi összeget, 910 millió eurót tett ki.

Az MTI-hez kedden eljutatott tájékoztatás szerint a közép-európai országok teljes befektetése a második negyedévben elérte a 2,6 milliárd euró összeget, mely 56%-os növekedés az első negyedévhez képest. Ezzel az elmúlt 12 hónap befektetési volumene 9,3 milliárd euró volt, mely megközelíti a 2007-ben mért legmagasabb összeget.

Mike Edwards, a Cushman & Wakefield budapesti ingatlanbefektetési üzletágának vezetője elmondta: a közép-európai piacok minden szektorában növekszik a befektetési volumen, ami megfelelő alap a folyamatosan növekvő befektetési aktivitásnak.

A külföldi befektetők szívesen jönnek Magyarországra

Edwards hozzátette: a pozitív magyarországi trend várhatóan továbbra is folytatódik. Az erős bérlői kereslet minden szektorban, az elmúlt évek kínálati hiányával karöltve azt jelenti, hogy Magyarország piaci alapjai egyre vonzóbbak és ezt egyre több nemzetközi befektető is felismeri. A finanszírozás egyre versenyképesebb, a likviditás sem jelent már akkora problémát és egyre több nagyméretű tranzakció köttetik olyan hozamszinten, amilyet évek óta nem láttak - mondta.

A közlemény szerint a piacot továbbra is a külföldi vevők irányítják: az elmúlt 12 hónapban tőlük származott a teljes befektetett tőke 80%-a. Ezen befektetések közel kétharmada 3 irányból érkezett, Amerikai Egyesült Államok (27%), Németország (19%) és Dél- Afrika (18%). Az elmúlt negyedévben több, mint 1 milliárd euró összegű befektetést mértek csak a dél-afrikai befektetők részéről.

A második negyedévben a befektetések nagy része, közel 1,5 milliárd euró a kiskereskedelemhez köthető, és további 0,8 milliárd eurót fektettek az irodapiacba. Az elmúlt 12 hónapban a befektetések közel fele a kiskereskedelemben történt, míg az iroda befektetések a teljes volumen 36 százalékát adták.