Mikor érdemes budapesti ingatlant vásárolni?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Várjunk még, vagy most vágjunk bele? Olvasson tovább és megtudja.

A budapesti ingatlanok árai az utóbbi 1-2 évben igen nagy mértékben nőttek. Logikus következtetés lenne, hogy tovább már nem emelkednek, sőt, a CSOK okozta ingatlanpiaci élénkülés és az általa okozott nagyobb kereslet még lejjebb is viheti az árakat.

Ugyanakkor a többi európai uniós országhoz viszonyítva még aránylag olcsónak mondhatóak a pesti lakásárak. Ezt a megállapítást akkor tehetjük, ha nem pusztán az ellenértékeket vetjük össze, hanem az országokban lévő bérekhez viszonyítjuk az ingatlanok négyzetméterenkénti árát.

Budapesti látkép - a Parlament

A szakértők nem riadnak vissza olyan kijelentésektől sem, amelyek akár 11%-os drágulást prognosztizálnak. Tehát amennyiben most rendelkezik valaki a vásárláshoz szükséges forrással, akkor nem érdemes várnia. Még akkor sem, ha csak egy része van meg a vételárnak, de hitelképesnek számít a leendő lakástulajdonos. Ugyanis a lakáshitelek kamatai csökkenő tendenciát jeleznek.

A Bankmonitor segítségével nézzük meg, hogyan is jön ki ez a 11%:

1 nm belvárosi lakásért hány hónapot kell dolgozni:

BP:                  2,6

EU átlag:         2,9

A kettő különbsége adja ki a 11%-ot.

(Átlagfizetéssel számolva: 160 ezer Ft/hó)

Meggondolatlanul azért senki se vágjon bele az ingatlanos befektetésekbe. Szépen hangzik a jó időben vásárolt és megfelelő bérlőnek kiadott, vagy éppen magas áron eladott lakással szép kis hasznot termelni, ugyanakkor ez a fajta befektetés nagy kockázatot is rejthet magában. Érdemes körültekintőnek lenni, tájékozódni, mérlegelni a lehetőségeket és a bankok ajánlatait.

Ha pedig ingatlant szeretnének eladni, olvassák el itt a Családi Házak legújabb cikkét, melyben valós tapasztalatok nyomán írnak egy sikeres – és nem utolsósorban nyereséges – értékesítés részleteiről.

Forrás: Bankmonitor.hu