Kiköltözést fog okozni a támogatás?

MTI // 2016.05.06
Az agglomerációban a CSOK húzhatja az ingatlanpiacot.

A budapesti ingatlanárak drágulásának következtében 2016. első negyedévében jelentősen megnőtt a kereslet az agglomerációban található ingatlanok, építési telkek iránt a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénylők körében - ez derült ki a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat adataiból.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az agglomerációban jellemzően a fővároshoz közeli, 20 kilométeres távolságon belüli települések legnépszerűbbek a vásárlók körében. A legnagyobb az érdeklődés Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin található építési telkek iránt - közölték.

Agglomeráció - Szentendre, Skanzen

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek ára jelenleg négyzetméterenként 8 000-15 000 forint között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például míg Budakeszin négyzetméterenként 15 000-20 000 forintos áron, Pilisvörösváron már négyzetméterenként 8 000-12 000 forintért is találhatnak építési telket az érdeklődők.

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a CSOK igénybevételével szándékozik vásárolni. Mivel a kedvezményt telekvásárlásra nem lehet fordítani, a CSOK igénylők meglehetősen árérzékenyek, így 10 millió forint alatti - leginkább 3-5 millió forint közötti - összegért megvásárolható, 600-800 négyzetméteres építési telkek keresettebbek körükben. A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók megtakarításaikból fedezik.

A City Cartel szakértői szerint az agglomerációs ingatlanpiacon rövidtávon az építési telkek drágulására, egyes területeken - a megnövekedett kereslet miatt - a hiányára is fel kell készülni.

Budapest.ingatlan.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó