Csendháborítás társasházban: végleg elegem van!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor a szomszéd hangoskodása túlmegy minden határon.

Fejfájás, idegesség, stressz. A szomszéd kitűnően végzi zajkeltő munkáját, ha szervezete mindezen tüneteket produkálja egyidejűleg.

De tényleg ilyen idegesítő a zaj, vagy csak mi fülünk ennyire érzékeny?

Korábban már megtudhattuk, hogy egy-egy zaj zavaró mértékét legkönnyebben a többi szomszéd segítségével tudja felmérni. Rövid körbekopogtatással megtudhatja, hányadán is áll helyzete.

A túl hangos zenehallgatás mellett még számtalan dolog zavarhatja a szomszédok nyugalmát

Ha többen is panaszkodnak a zajos szomszéd ellen, nem árt a tömeg hatalmát felhasználni, és egy nagy közösen kérést intézni hozzá. Ha viszont olyan problémával áll szemben, ami leginkább csak az Ön lakását érinti (pl. a felső szomszéd minden délután a táncművészetét gyakorolja), úgyszintén ne legyen rest, látogassa meg zajkeltő szomszédját.

Ha süket fülekre talált több alkalommal is, itt az ideje, hogy cselekedjen. Bármilyen zavaró tényező esetén – amennyiben az már legalább 10-20 perce fennáll – értesítse a rendőrséget. Ilyenkor előfordulhat, hogy a zavaró tényező folytonossága abbamarad, hiszen a törvény keze mégiscsak erősebb, mint a szomszéd mérges szava. Ha mégsem, és még néhány alkalommal rákényszerül, hogy egyenruhásokat hívjon,

feltétlenül keresse fel a területileg illetékes jegyzőt.

A jegyzőnek írásbeli kérelmet is be kell nyújtania

A kellemetlen szomszédok ellen a birtokvédelmi kérelem nyújthat segítséget. A jegyzőnek szánt iratnak a következőket kell tartalmaznia:

  • a birtokvédelmet kérő neve, lakcíme vagy székhelye, aláírása
  • a birtokháborítást elkövető személy (szomszéd) neve, lakcíme vagy székhelye (amennyiben albérlőről van szó, és nem tudja a nevét, jobb híján a lakástulajdonos nevét kell megadnia)
  • zavaró cselekmény megállapítása, illetve folyamatának leírása
  • zavaró cselekmény forrása (helyszín, pontos lakcím)
  • zavaró cselekmény időpontja(i), -tartama(i)
  • a jegyző felé irányuló pontos kérés, kérelem (itt: tartós zavaró hanghatás megszüntetése)

A jegyző látogatást tehet a bejelentő ingatlanába is, megvizsgálhatja a zavaró tényező meglétét, illetve annak mértékét.

Jegyezze fel a zavaró események időpontját

És mi szolgálhat még bizonyítékul? Érdemes feljegyeznie, mikor volt szükséges rendőri beavatkozás a hanghatás megszüntetéséhez.

Szomszédai is segíteni tudnak, amennyiben a jegyzőhöz befáradva tanúskodnak a probléma valódiságáról.

Ha a jegyző jogosnak találta bejelentését, a kérelem kézbevételétől számított tizenöt nap elteltével intéz levelet az érintettek felé az elbírálás eredményéről. A kérelem sikeressége esetén nyugodtan hátradőlhet és nem kell többet aggódnia.

Ha nem fogadják el benyújtott kérelmét, a bíróság segítségét is kérheti

Ha azonban kérését elutasították, a bírósághoz kell keresetet benyújtania korábbi birtokvédelmi kérelmére hivatkozva. Ez már hosszabb és költségesebb procedúra, hasonlóan a többi bírósági ügyhöz. Viszont ha így is szükségesnek érzi a zavaró tényező megszüntetését, más eszköz híján erre az útra kell lépnie.

Ne hagyja, hogy megfosszák otthona nyugalmától!