A Balatonnál akar házat venni? Pesten lehet, hogy olcsóbb

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nehéz a dolga annak, aki a Balaton mellett szeretne lakni, hiszen az utóbbi években markánsan nőttek az ingatlanárak itt is.

Bár az újépítésű budapesti lakások négyzetméterenkénti ára már könnyedén lehet akár 1-2 millió is, a vidéki ingatlanárak is nagyon megnőttek.

Kiváltképp Veszprém és Somogy megyében tapasztalható szignifikáns eltérés, azaz a Balaton vonzáskörzetében: itt ugyanis már többe kerül 1m2 nagy átlagban, mint Budapesten.

A Vidéki Lakáspiaci Riport felméréséből kiderül, hogy az új lakások átlagos ára több, mint 1 millió Ft/m2 a következő megyékben:

  • Győr-Moson-Sopron
  • Pest
  • Somogy
  • Veszprém

Természetesen a legdrágább ingatlanok mind a Balaton partján találhatók.

1,3 millió Ft/m2 feletti az átlagos lakásár Siófokon annak ellenére, hogy nagyjából 1000 lakás építése van folyamatban. A fentebb említett ár a Budapest VI-VII. kerületének áraival vetekszik.

Bár Zamárdi, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonföldvár, és Fonyód olcsóbb, itt is kilenc folyamatban lévő építkezésnél 1,4 millió Ft-ot meghaladó az átlagos m2-ár.

A Balaton északi partján kevesebb építkezés folyik; csak a Pelso Bay Apartments volumene haladja meg a 100 lakást.

Ki kell emelni, hogy - nem meglepő módon - a magas m2-árak alapvetően a saját partszakasszal bíró, vagy alig pár méterre a vízparttól fekvő ingatlanok sajátossága. Ha valaki nem ragaszkodik a Balaton közvetlen közeléhez, akár félmillió Ft/m2-ért is kaphat az adott településen lakást.

A koronavírus miatt tavaly még inkább fokozódott az egyébként is növekvő kereslet a Balaton partján, illetve a közelében fekvő ingatlanok iránt.

"A járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra, így a Balatonnál a szezonalitást felváltotta az egész éves kereslet" - nyilatkozta korábban Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Az OTP Ingatlanpont elemzése viszont kimutatja, hogy míg tavaly inkább a magánnyaralók és az önálló házak voltak az ingatlanvásárlók kedvencei, addig 2021-ben az új építésű társasházi lakások a felkapottabbak a Balaton déli partján.

Forrás: Portfolio.hu